Υπήρξαν επιτυχίες στο Κυπριακό κατά τη θητεία του λέει ο Χριστόφιας


Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για επιτυχίες τα τελευταία πέντε χρόνια και συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες στο σύνολο τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να μας επιβληθούν και σωστά απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό. «Ανατρέψαμε το απαράδεκτο τιμωρητικό κλίμα που οικοδομήθηκε διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα με την ορθή τοποθέτηση του κυπριακού λαού αποδεικνύοντας την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την καλή θέληση της δικής μας πλευράς», είπε.
 
Καταφέραμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, συνέχισε, να δημιουργήσουμε την σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο σε στρατηγικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την υπογραφή συμβολαίων, την εξεύρεση φυσικού αερίου εν μέσω τουρκικών πλοίων και αεροπλάνων και τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. «Φτάσαμε σε αυτό το επίτευγμα έχοντας δίπλα μας σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον του τόπου ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.
Το ίδιο, είπε, ισχύει για την άσκηση της πολύ επιτυχημένης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε, η ε/κ πλευρά με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα δεν ενέδωσε σε προτάσεις και πιέσεις για αλλαγή της διαδικασίας και υιοθέτηση μιας άκαιρης διεθνούς διάσκεψης η οποία θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, διαδικασία που δοκιμάστηκε και απέτυχε. «Εύχομαι και ελπίζω η ίδια αποφασιστικότητα να επιδειχθεί και στο μέλλον ειδάλλως μοιραία θα οδηγηθούμε σε μια κακή διευθέτηση του προβλήματος», σημείωσε.
 
Για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση, για να δώσουμε τέλος στη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σε αυτό τον τόπο ανά τους αιώνες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα της επιβίωσης μας στη γη που μας γέννησε δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και ανέξοδες ρητορείες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και εμμονή σε αρχές. Να μην διευκολύνουμε, όπως είπε, την Τουρκία με αθέτηση στρατηγικών δεσμεύσεων της δικής μας πλευράς αλλά ούτε και να συναντήσουμε θέσεις της τουρκικής πλευράς με καινοφανείς προσεγγίσεις που στην ουσία τους οδηγούν στην αποδοχή των διχοτομικών δεδομένων.
 
«Πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με την ισοπεδωτική προσέγγιση ότι η πολιτική μας τόσα χρόνια δεν έχει αποδώσει τίποτε. Μπορεί να μην έχει αποδώσει το μείζον που είναι η λύση του Κυπριακού, όχι όμως με υπαιτιότητα δική μας αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε για παράδειγμα ότι 29 χρόνια μετά η Τουρκία αποτυγχάνει να οδηγήσει είτε σε αναγνώριση είτε σε ουσιαστική αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος, του ψευδοκράτους της ντροπής». Όπως, συνέχισε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι ενταγμένη με όλα της τα εδάφη στην ΕΕ και πως η μικρή Κύπρος επιτυγχάνει αλλαγή των στρατηγικών δεδομένων μετά την εξεύρεση υδρογονανθράκων.
 
Η Μαρωνίτικη κοινότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κυπριακού λαού, λέγοντας πως στο πλάι του υπόλοιπου κυπριακού λαού έχει υποφέρει κατά τις δύσκολες ώρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η παρούσα Κυβέρνηση, είπε, έχει εντάξει την ευημερία και πρόοδο της κοινότητας των Μαρωνιτών ψηλά στις προτεραιότητες της.
 
Αναφέρθηκε στην ιστορική – όπως τη χαρακτήρισε - επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2010, που «αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την ηγεσία και το λαό της χώρας μας. Γέμισε με αισθήματα περηφάνιας και ικανοποίησης ιδιαίτερα τη Μαρωνίτικη κοινότητα». Επεσήμανε δε ότι και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη της Μαρωνίτικης εκκλησίας. «Η επίσκεψη μου εκεί σφράγισε τις σχέσεις φιλίας και αδελφικής συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ μας», ανέφερε.
 
Η προστασία των θρησκευτικών μνημείων, η συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα ήταν θέματα στα οποία εγκύψαμε με αφοσίωση και ιδιαίτερη έγνοια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας τις επιχορηγήσεις των εργασιών μετατροπής του νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη σε Πολιτιστικό Κέντρο.
 
Η αγωνία σας για την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε, υπήρξε διαχρονική και άψευτη, λέγοντας πως κατέβαλε όλες του τις δυνάμεις για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση, κατέληξε, που θα τερμάτιζε την κατοχή και τον εποικισμό, θα διασφάλιζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: