Ο Δ. Χριστόφιας αποχαιρέτησε το Προεδρικό Μέγαρο


Μίλησε για «κατασκευασμένη επίθεση κατά του Προεδρικού ‘μετά το ατύχημα στο Μαρί’, την οποία απέτρεψε η Προεδρική Φρουρά, είπε.-  Εγκώμια για τον Τουμάζο Τσελεπή και τον γαμπρό του, Νίκο Μούδουρο.-

Για «κατασκευασμένη επίθεση εναντίον  του Προεδρικού, μετά το ατύχημα της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί», έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας ενώπιον του προσωπικού όλων των υπηρεσιών του Προεδρικού Μεγάρου και των μελών της Προεδρικής Φρουράς κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριου γεύματος που παρέθεσε  χθες προς τιμήν του το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου.
 
Στην ομιλία του, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και φανερά συγκινημένος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στην Προεδρική Φρουρά είπε πως πρόκειται για τους ανθρώπους που «ανέλαβαν το καθήκον να υπερασπίζονται τη ζωή μας και τη ζωή της οικογένειάς μας. Παιδιά σας ευχαριστώ θερμά», είπε και πρόσθεσε: «Είναι οι άνθρωποι που κράτησαν το Προεδρικό αλώβητο την ώρα της μεγάλης επίθεσης, της κατασκευασμένης επίθεσης, μετά από το ατύχημα στο Μαρί. Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα».
 
Είπε ακόμη πως οι εισηγήσεις «τις οποίες κάμαμε» στο Κυπριακό και τις οποίες, όπως ανέφερε, διαμόρφωσε ο Τουμάζος Τσελεπής και τις οποίες άλλοι χαρακτήρισαν δώρα για τον ίδιο αποτελούν σωτηρία για τον τόπο.
 
Απευθυνόμενος στο προσωπικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «μαζί δουλέψαμε έντιμα και σας αποχαιρετώ όπως είπα και δημόσια με το κεφάλι ψηλά. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα γιατί δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό για να πετύχουμε κοινούς στόχους, όχι προσωπικούς για τον καθένα είτε κομματικούς. Στόχους που έχουν ως αποστολή τους την υπηρεσία στην πατρίδα», ανέφερε.
 
Είπε πως «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των ανώτατων αξιωματούχων αυτού του κράτους. Δουλέψατε ενσυνείδητα. Παρήγαμε έργο. Αυτό θα το πει η ιστορία στην πορεία, το πόσον είναι και ποιόν είναι αυτό τον έργο. Εργο το οποίο είναι θεμελιώδες, είναι υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας», συνέχισε.
 
Ευχαρίστησε επίσης όσους ήταν αποσπασμένοι από τις υπηρεσίες τους για να εργάζονται στο Προεδρικό και οι οποίοι θα πάνε πίσω στις υπηρεσίες τους ευχόμενος «να τους αντιμετωπίσουν φιλικά και ανθρώπινα».
Είπε πως τα μέλη του διπλωματικού γραφείου ήταν το δεξί του χέρι «στη μεγάλη εκστρατεία που κάναμε ανά το παγκόσμιο» και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία όπου και αν θα υπηρετήσουν. «Ψηλά το κεφάλι και ψηλά τη σημαία της πατρίδας» είπε. 
 
Ευχήθηκε υγεία πρώτα από όλα, χαρά και ευτυχία στο προσωπικό και στις οικογένειές τους.
Ευχαρίστησε εξάλλου τους στενούς του συνεργάτες «την μικρή ομάδα με την οποία μοιραζόμουν κάθε μέρα και τις χαρές και τις λύπες και τα βάσανα. Το φίλο μου το Γιώργο τον Ιακώβου τον Επίτροπο Προεδρίας. Επίσης αγαπητούς μου φίλους, τον Τίτο Χριστοφίδη πάνω στον οποίο έσπαζαν πολλά κύματα. Τον Στέφανο (Στεφάνου) που ήταν στην πρώτη γραμμή νυχθημερόν, τον νεαρό τον Χρίστο (Χριστοφίδη) που ήλθε στα μισά του δρόμου και πρέπει να σας πως φοβόταν να έλθει και τον πίεσα», ανέφερε.
 
Χαρακτήρισε εξάλλου τον Τουμάζο Τσελεπή ως τη «μεγάλη δύναμη της διαπραγματευτικής  ομάδας» ο οποίος όπως ανέφερε είναι χαμηλών τόνων, ένας ακούραστος εργάτης, γνώστης του διεθνούς δικαίου «ίσως όσο κανένας άλλος σε αυτό τον τόπο».
 
Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος «διαμόρφωσε τις εισηγήσεις τις οποίες κάμαμε τις οποίες οι άλλοι χαρακτήρισαν δώρα. Εγώ λέω είναι σωτηρία για τον τόπο. Και τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφια.
 
Αναφέρθηκε επίσης στον Τουρκολόγο, γαμπρό του Νίκο Μούδουρο, τον οποίο ευχαρίστησε γιατί «είχε το κουράγιο να πάρει την κόρη μου, το θηρίο που λέγεται Χριστίνα, το οποίο δεν δαμάζεται με τίποτε. Είναι ένας άνθρωπος αειθαλής, δουλευτής, δραστήριος φοβερός», ανέφερε.
 
Είπε πως «ο Νίκος είναι μια ήρεμη δύναμη η οποία θα λείψει από αυτούς που θα έλθουν εδώ διότι για πρώτη φορά έχουμε κατορθώσει με το Νίκο επικεφαλής να εμβαθύνουμε στην πολιτική της Τουρκίας και στην πολιτική των ηγετικών κύκλων της τ/κ κοινότητας. Είναι άνθρωπος του οποίου έχουν μπλέξει το εγκώμιο για δουλειά και αυτό για πρώτη φορά έγινε σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Και δεν το λέω εγώ το λεν οι καθηγητές του Νίκου. Θέλω και σε αυτόν να ευχηθώ κάθε καλό», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στην Προεδρική Φρουρά είπε πως πρόκειται για τους ανθρώπους που «ανέλαβαν το καθήκον να υπερασπίζονται τη ζωή μας και τη ζωή της οικογένειάς μας. Παιδιά, σας ευχαριστώ θερμά», είπε και πρόσθεσε: «Είναι οι άνθρωποι που κράτησαν το Προεδρικό αλώβητο την ώρα της μεγάλης επίθεσης, της κατασκευασμένης επίθεσης, μετά από το ατύχημα στο Μαρί. Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα».
 
Είπε επίσης πως ο τέως Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ανδρέας Κυριάκου «δίκαια καταξιώθηκε να διοριστεί Υπαρχηγός της Αστυνομίας και του εύχομαι να περάσει όσο γίνεται καλύτερα στα πλαίσια της νέας διακυβέρνησης».
Αναφερόμενος στη σύζυγό του Ελση είπε πως κάποτε αστειευόμενος μαζί της, της είπε ότι «έχεις μετατραπεί σε μια Μητέρα Τερέζα, διότι βοηθάς τους ανθρώπους ανεξαρτήτως από πού κατάγονται, την κοινοτική τους προέλευση, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και βεβαίως ανεξαρτήτως της πολιτικής και κομματικής τους προέλευσης και τοποθέτησης. Αυτό έκανε τούτα τα πέντε χρόνια η Ελισάβετ, αυτό έκανε και τότε που υπηρέτησα ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και την ίδια ώρα είχε την ευθύνη της οικογένειας», πρόσθεσε.
 
«Θεωρώ ότι η Ελισάβετ για μένα είναι ένας ήρωας. Ενας άνθρωπος με πολύ λεπτές χορδές που έκλαψε πολλές φορές με κόσμο που υπέφερε και μου μετέφερε αυτό το άγχος και εμένα διότι έπρεπε σε κάποιο να λέει τον πόνο της. Είναι περιττό να σας πω ότι θα την αγαπώ ως το τέλος της ζωής μου», ανέφερε.
 
«Ελισάβετ να είσαι καλά και εσύ και τα παιδιά σου διότι δεν θα παραλείψω να πω ότι και τα παιδιά μας στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας, είτε είναι οι κόρες μας, είτε είναι ο γιός μας, είτε είναι οι γαμπρούδες μας», είπε και πρόσθεσε πως ως αντίδωρο τους εκφράζει την αγάπη του ως πατέρας και ως συναγωνιστής και σύντροφος.
 
«Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και εγώ και η Ελισάβετ και οι φίλοι οι οποίοι εργάστηκαν μαζί σας αυτά τα πέντε χρόνια για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, την πατρίδα μας, τον τόπο μας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε εξάλλου πως όταν ο ίδιος είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απομάκρυνε τους ανθρώπους που υπηρετούσαν εκεί για να βάλει άλλα άτομα.
 
«Δεν άγγιξα ψυχή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Παρόλο που ακούω ότι κάποια πρόσωπα λεν ήρθε η ώρα σας και θα φύγετε από εδώ για τον κόσμο που υπηρετεί εδώ στο Προεδρικό εγώ τους χαιρετώ και τους είπα ότι οι νικητές πρέπει να δείχνουν μεγαλοψυχία. Αυτό είχαμε κάμει εμείς όταν μας εμπιστεύτηκε τα αξιώματα ο κόσμος και αυτό καλώ και τους νέους οικοδεσπότες του Προεδρικού να πράξουν”.
 
Είπε πως ποτέ δεν αντιμετώπισε το προσωπικό και στην Προεδρική Φρουρά ποτέ σαν «ο μάστρος».
«Θεωρώ ότι ο άνθρωπος όπου και εάν υπηρετεί πρέπει να τυγχάνει σεβασμού ως άνθρωπος πρώτα από όλα που προσφέρει τις δυνάμεις του για να εξυπηρετήσει το κοινό καλό και εδώ αυτό κάμαμε», ανέφερε.
 
Αποχαιρετώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια εκ μέρους του προσωπικού των υπηρεσιών του Προεδρικού, η Διοικητικός Λειτουργός του Προεδρικού Μεγάρου Τασούλα Ταπακκούδη ανέφερε πως αποχαιρετούν όχι μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια και τους άλλους αξιωματούχους του κράτους με τους οποίους εργάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
«Όταν εργάζεσαι τόσο στενά με κάποιους ανθρώπους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  η σχέση παύει να είναι πλέον υπηρεσιακή μόνο. Γίνεται κάτι πιο προσωπικό, διότι αναπόφευκτα υπεισέρχεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. Και η ανθρωπιά κ. Πρόεδρε είναι έναν από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα σας, κάτι το οποίο γνωρίσαμε και βιώσαμε επανειλημμένα», ανέφερε.
 
Ησασταν, πρόσθεσε, «πάντα προσιτός και πρόθυμος να ακούσετε τόσο τα υπηρεσιακά θέματα που μας απασχολούσαν αλλά και τα πιο προσωπικά και πάντα με διάθεση να βρείτε λύσεις και να βοηθήσετε. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Μας περιβάλατε με αγάπη, σεβασμό και ενδιαφέρον δίνοντας πρώτα σημασία στον άνθρωπο και ύστερα στον υπάλληλο που είχε μια συγκεκριμένη δουλειά να διεκπεραιώσει», ανέφερε.
 
«Από τη δική μας πλευρά, σαν δημόσιοι υπάλληλοι, σας διαβεβαιώνω ότι εργαστήκαμε με ευσυνειδησία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε τούτο έχοντας πάντα κατά νου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Προεδρία ειδικά είμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός και οποιαδήποτε λάθη ή παραλείψεις μας θα έχουν αντίκτυπο τόσο σε εμάς αλλά πολύ περισσότερο στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η κ. Ταπακκούδη.
 
Ελπίζουμε να καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προσδοκίες σας, χωρίς να σας εκθέσουμε. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι. Είμαστε άνθρωποι και σαν άνθρωποι κάνουμε λάθη, πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο εκ μέρους του προσωπικού «για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια και να σας ευχηθώ κάθε καλό σε ότι αποφασίσετε να κάνετε από τώρα και στο εξής, υγεία και ευτυχία σε εσάς και στην οικογένειά σας».
Στη συνέχεια επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του προσωπικού.
 
Αναμνηστικό δώρο επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια και ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Αντώνης Γεωργίου, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τον ευχαρίστησε από καρδιάς και ευχήθηκε στον ίδιο, στη σύζυγο του  την οικογένειά του και σε όλους τους αξιωματούχους και τις οικογένειές τους ότι το καλύτερο στην μετέπειτα ζωή τους.
 
«Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα κ. Πρόεδρε που είμαι μαζί σας, ανεξάρτητα από το αν η σχέση μας ήταν στενή μεν αλλά σύντομο το χρονικό διάστημα, είμαι τυχερός πραγματικά γιατί έστω και αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ήμουν κοντά σας. Για αυτό οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και ταυτόχρονα τις ευχαριστίες όλων των συναδέλφων μελών της Προεδρικής Φρουράς και να είστε σίγουρος μέχρι το τέλος της ζωής μας θα είμαστε δίπλα σας, θα είμαστε κοντά σας», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
 
Αναμνηστικά δώρα επιδόθηκαν επίσης εκ μέρους του προσωπικού των υπηρεσιών του Προεδρικού στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, στον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστο Χριστοφίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: