Φωτιές στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό από αποκαλύψεις της Πίμκο


Με φόρμουλα Κυβέρνησης-Κεντρικής τα συμπεράσματα για τις τράπεζες.- Για «οικονομικό χαρακίρι» μιλά η ΟΕΒ.- Σφοδρές επικρίσεις και από κόμματα.- Κατηγορούν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη της κρίσης στις τράπεζες, απαλλάσσοντας τις ευθύνες της διακυβέρνησης τους.-

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με ανακοίνωση της  καλεί την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της PIMCO.
 
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΒ, με αφορμή δημοσίευμα  της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με επιστολή της PIMCO προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2013, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) "αδυνατεί να αντιληφθεί το σκεπτικό με το οποίο καθορίστηκαν οι όροι εντολής της PIMCO, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους μας να τίθεται υπό αμφισβήτηση".
 
Η ΟΕΒ καλεί τους υπεύθυνους να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη με πλήρη διαφάνεια για το τι ακριβώς συνέβη "ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε παραπέρα την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τη επιχειρηματική δραστηριότητα".
 
"Δυστυχώς οι αποκαλύψεις στο υπό αναφορά δημοσίευμα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάναμε "οικονομικό χαρακίρι", καταλήγει η ΟΕΒ.
 
Επιτελείο  Αναστασιάδη.-
Η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου και την ίδια ώρα παραπλανεί και ρίχνει την ευθύνη των πράξεών της σε όλους τους άλλους, και αυτό είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Επιτελείου Νίκου Αναστασιάδη, Ιωάννης Κασουλίδης, εκφράζοντας την ίδια ώρα τη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη να επιδιώξει «την ανατροπή των εξωπραγματικών δεδομένων που οδηγούν σε μη βιώσιμο χρέος και ιδιωτικοποιήσεις».
 
Σε διάσκεψη Τύπου ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως «οι σημερινές αποκαλύψεις φανερώνουν ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που επέβαλε τους όρους βάσει των οποίων η PIMCO κατέληξε στο ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που καθιστά το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο και οδηγεί στις  ιδιωτικοποιήσεις». Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, «οι υπολογισμοί της PIMCO έγιναν στη βάση φόρμουλας της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ».
 
Ο κ. Κασουλίδης συνέχισε λέγοντας πως «τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει τόσο εάν η κυβέρνηση εγκλημάτησε σε βάρος της οικονομίας και των εργαζομένων συνειδητά για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες του ΑΚΕΛ ή απλά λόγω βαθιάς άγνοιας και ερασιτεχνισμού. Τον ενδιαφέρει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει υποθηκεύσει το μέλλον αυτού του τόπου και την ίδια ώρα παραπλανεί και ρίχνει την ευθύνη των πράξεών της σε όλους τους άλλους» ανέφερε.
 
Οι σημερινές αποκαλύψεις, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, «ουδόλως απαλλάσσουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες από τις βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση». Επί αυτών των ευθυνών, ανέφερε, ο Νίκος Αναστασιάδης «δεν θα επιδείξει καμμία ανοχή» και δεσμεύεται, κατά τον κ. Κασουλίδη, πως «με αξιοπιστία θα επιδιώξει την ανατροπή των εξωπραγματικών δεδομένων που οδηγούν σε μη βιώσιμο χρέος και ιδιωτικοποιήσεις».
 
ΔΗΣΥ 
Η διόγκωση του ποσού ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι εγκληματική, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σχολιάζοντας, δημοσίευμα της εφημερίδας.
 
«Πολίτης» σε σχέση με την Pimco.
 
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι εάν έχει φορτώσει στη οικονομία και την κοινωνία ένα πρόσθετο βάρος δισεκατομμυρίων ένας απίστευτος ερασιτεχνισμός ή είναι μια ανεύθυνη και απαράδεκτη σκοπιμότητα εκ μέρους των κυβερνώντων. «Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά», είπε και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι βαρύτατες».
 
«Το πρόβλημα με τις τράπεζες ούτως ή άλλως ήταν μεγάλο, όπως μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τραπεζιτών», συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, διατυπώνοντας τη θέση ότι «η διόγκωση όμως του προβλήματος για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι εγκληματική, γιατί το πρόσθετο αυτό βάρος, οι συμπολίτες μας είναι που θα το επωμιστούν».
 
Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο εκπρόσωπος τύπου Φώτης Φωτίου είπε ότι η PIMCO στην οποία ανατέθηκε ο διαγνωστικός έλεγχος των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει ότι στον υπολογισμό του ύψους του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ως γνωστό υιοθετεί το ακραίο σενάριο, κινήθηκε στη βάση των παραμέτρων που της είχαν καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέροντας πως «πρόκειται για άλλο ένα ολέθριο σφάλμα, για ένα επικίνδυνο ακροβατισμό της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια τους να φορτώσουν στο τραπεζικό σύστημα ολόκληρη την ευθύνη για τη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης».
 
Ο Φώτης Φωτίου δήλωσε πως αποτέλεσμα αυτών των ακροβατισμών είναι να φορτωθούν στον κυπριακό λαό επιπρόσθετα οικονομικά βάρη, να διευρύνεται ο κατάλογος των ατόμων που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, και ο κατάλογος των ανέργων, να κινδυνεύουν υποθηκευμένες περιουσίες στις τράπεζες, να επιτείνεται η αβεβαιότητα στην οικονομία μας, η ανασφάλεια και η απογοήτευση στην κοινωνία.
 
Ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη Κυριακή ο κυπριακός λαός καλείται να θέσει οριστικά τέρμα στα ολέθρια σφάλματα, τους επικίνδυνους ακροβατισμούς, τους ερασιτεχνισμούς και την ανεπάρκεια των σημερινών κυβερνώντων στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
 
«Ο τόπος δεν αντέχει συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Ζητά αλλαγή και ένα νέο ξεκίνημα για να μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον» πρόσθεσε.
 
Ευρωπαϊκό Κόμμα
Οι κυβερνώντες δεν απέτρεψαν το φούσκωμα του ποσού που απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι για την οικονομική κρίση ευθύνονται μόνο οι τράπεζες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. 
 
Αυτό γίνεται πλέον φανερό, είπε ο κ. Γιωργάλλας, με τις αποκαλύψεις στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ότι τις παραμέτρους που χρησιμοποίησε στη μελέτη της η PIMCO τις είχαν καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση.
 
«Για να καταλάβουμε το μέγεθος της σκοπιμότητας και της εγκληματικής προχειρότητας των κυβερνώντων, αρκεί να δούμε το ποσοστό μεταβολής στις αξίες των ακινήτων που υπέδειξαν στην PIMCO. Η κυβέρνηση υπέδειξε στην PIMCO ότι η δραστική επιπρόσθετη μείωση στις τιμές των ακινήτων σε όλη την Κύπρο θα ανέλθει στην απόλυτη τιμή του 25% και αυτό το ποσοστό χρησιμοποιήθηκε στον υπολογισμό των σεναρίων της μελέτης της», πρόσθεσε.
 
«Η πραγματικότητα όμως», συνέχισε, «είναι ότι για τη μεγάλη μάζα των ακινήτων σε όλη την Κύπρο οι μειώσεις στις τιμές  τους έχουν υπολογιστεί από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου περίπου από 0% μέχρι και 25% αναλόγως επαρχίας, περιοχής και είδος ακινήτου».
 
Η κυβέρνηση, είπε, «υπέδειξε στην PIMCO μείωση στις τιμές σε όλη την Κύπρο κατά 25% που είναι το μέγιστο ποσοστό των εκτιμήσεων που έγιναν. Αυτή η αυθαίρετη ενέργεια επηρεάζει σοβαρά το τελικό ποσό των σεναρίων της PIMCO».
«Η κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ έχουν προκαλέσει αρκετό κόστος στην οικονομία μας, αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στον καταρτισμό ενιαίας μεθοδολογίας εκτίμησης των τιμών των ακινήτων και θα διαπραγματευτεί εκ νέου τα σενάρια της PIMCO», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.
Οικολόγοι 
 
Μεγάλες οι ευθύνες καταλογίζει το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών στην Κεντρική Τράπεζα και στην Κυβέρνηση για τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία από το ψηλό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και τις παράλληλες απώλειες που ίσως προκαλέσει, όπως είναι για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ιδιωτικών οργανισμών.
 
Σε ανακοίνωση τους, οι Οικολόγοι δηλώνουν ότι "μια ακόμα εμπιστευτική επιστολή διέρρευσε στον Τύπο σχετικά με την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και την έκθεση της Pimco", ενώ "τα πολιτικά κόμματα παρακολουθούν από την κλειδαρότρυπα των διαρροών τα τεκταινόμενα στην οικονομία και, με βάση αυτή την καθ` όλα αναξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, αναγκάζονται να τοποθετηθούν με όσους κινδύνους περιλαμβάνει κάτι τέτοιο".
 
"Αυτό συμβαίνει", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "διότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν να απλώσουν πέπλο μυστηρίου γύρω από την υπόθεση αυτή, διαχειρίζονται μόνοι τους εδώ και καιρό τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και μετά έχουν το θράσος να επιρρίπτουν σε άλλους τις ευθύνες".
 
"Με κάθε, λοιπόν, επιφύλαξη και με βάση αυτή την ελλιπή πληροφόρηση", δηλώνουν οι Οικολόγοι, "θεωρούμε ότι, όσον αφορά την επιστολή της Pimco, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες μας για την ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας στη διαμόρφωση της έκθεσης της εταιρείας για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών Τραπεζών".
 
"Είναι, πλέον, βέβαιο", συνεχίζουν οι Οικολόγοι, "ότι το ύψος του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών καθόρισαν οι λάθος εκτιμήσεις και στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: