Ομήρου: Πολιτικά και ηθικά δικαιωμένη η ΕΔΕΚ


Πολιτική και ηθική δικαίωση των επιλογών του ΚΣ ΕΔΕΚ συνιστά το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τα πώς θα πορευθεί η ΕΔΕΚ στον δεύτερο γύρο.

Στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των Α’ γύρου των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ομήρου αφού διατύπωσε επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τον ενδιάμεσο χώρο. Είπε ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα συνέλθουν τις αμέσως επόμενες μέρες γα να καθορίσουν την στάση της ΕΔΕΚ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών «αλλά και για να καταλήξουν στη διαμόρφωση της συνολικής πρότασής μας για την πορεία του ενδιάμεσου χώρου».
 
«Οι πολίτες με την επιλογή και την ψήφο τους δικαίωσαν την απόφαση της ΕΔΕΚ να υποστηρίξει υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου στο πρόσωπο του Γιώργου Λιλλήκα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Η στήριξη της επιλογής αυτής, όχι μόνο από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, αλλά από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, καθώς και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, αποτελεί για μας πολιτική και ηθική δικαίωση».
 
«Συνεπείς με τις αρχές μας, στηρίζοντας το Γιώργο Λιλλήκα ανοίξαμε δρόμους ανατροπής, δεν υποχωρήσαμε από τις αξίες μας. Δεν συμβιβαστήκαμε, στοχεύοντας στο μοίρασμα της εξουσίας. Τολμήσαμε να υπερβούμε τα στενά κομματικά πλαίσια. Να συνομιλήσουμε με την κοινωνία, με σεβασμό στις απόψεις  και τις επιθυμίες της», είπε.
 
Όπως και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ νωρίτερα, έτσι και ο Πρόεδρος του Κινήματος έστρεψε τα πυρά του προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ. «Είναι πλέον σε όλους φανερό ότι αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ πίστευε πραγματικά στον ενδιάμεσο χώρο και ήθελε να τον υπηρετήσει, αν δεν  προκαλούσε την αποτυχία της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει για μια κοινή υποψηφιότητα με κοινό πρόγραμμα, σήμερα η ανατροπή θα είχε γίνει πράξη. Οι ευθύνες της ηγεσίας του ΔΗΚΟ είναι εξόφθαλμες», είπε ο κ. Ομήρου.
 
«Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί σε όλους μας στην ΕΔΕΚ την ευθύνη και την υποχρέωση να διατηρήσουμε δυνατή τη φωνή και σαφείς και ξεκάθαρες τις θέσεις του ενδιάμεσου χώρου», είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι «δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».
 
Κάλεσε «όσες και όσους πορεύτηκαν στους δρόμους ανατροπής που προτείναμε, όσες και όσους απορρίπτουν την πόλωση, όσες και όσους δεν αποδέχονται τη λογική των συμβιβασμών για τη νομή της εξουσίας, όσες και όσους αναζητούν μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης, να στηρίξουν την προσπάθειά μας».
 
«Να σταθούν δίπλα μας για να έχει ο ενδιάμεσος χώρος τη θέση που του πρέπει στην κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα», είπε.
Ευχαρίστησε τέλος τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ που έδωσαν τον αγώνα για το σημερινό αποτέλεσμα, αλλά και τον Γιώργο Λιλλήκα και τους συνεργάτες του «για την αρμονική συνεργασία που είχαμε και τον αγώνα τους που οδήγησε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα».
 
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος για την ΕΔΕΚ είτε προς την μια ή προς τη άλλη πλευρά σε σχέση με συνεργασίες στον β’ γύρο των εκλογών ,ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΔΕΚ κατατέθηκε ενώπιον του κυπριακού λαού με την στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα και την προγραμματική διακήρυξη την οποία υιοθέτησε, την προγραμματική διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου και το συνολικό πρόγραμμα που κατέθεσε ενώπιον του λαού.
 
«Απ’ εκεί και πέρα εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω τα συλλογικά όργανα του Κινήματος», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ λειτουργεί συλλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: