«Έπρεπε να μετακινηθεί αμέσως το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο».-
Με την αντεξέταση του Χρήστου Καλογερόπουλου, Αναπληρωτή Διευθυντή στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε χθες η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.
Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο μάρτυρας είπε πως «βεβαίως και ήταν ορθή η θέση» των κατηγορουμένων 5 + 6 (Χαραλάμπους και Λοϊζίδη) να ζητήσουν απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου από την υπόλοιπη στοιβάδα. «Ωστόσο πέρασαν οι μέρες και το εμπορευματοκιβώτιο δεν κατέβηκε. Εγώ θα επικοινωνούσα με τον υπεύθυνο της επιθεώρησης (Συνταγματάρχη Γεωργιάδη) και θα επέμενα να κατέβει το εμπορευματοκιβώτιο σε τάχιστο χρόνο για να μην μείνει άλλο εκεί στη στοιβάδα. Επρεπε να υπάρχει άλλη μια κίνηση, δεν το αφήνουμε το θέμα στην τύχη».
Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης ο μάρτυρας επανέλαβε ότι οι κύριοι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης «μπορεί να λειτούργησαν αρχικώς σωστά, αλλά το να κατέβει το εμπορευματοκιβώτιο από τη στοιβάδα, αφέθηκε στην τύχη του».
Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως «θα ήταν σωστό να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν έγινε αντιληπτή η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου στις 4/7/2011 γιατί είχαμε καύση».
«Ορθώς ο Λοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος έκανε μόνος του αναγνώριση στην πυρκαγιά την 11/7/2011, αφήνοντας στην πύλη της Ναυτικής Βάσης τα δύο οχήματα που είχαν πάει μαζί του; Αυτό δείχνει ότι είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης;» ζήτησε να μάθει από τον μάρτυρα ο κ. Κορφιώτης.
«Αυτό δείχνει ότι δεν λειτούργησε με παρορμητισμό και έπαρση. Αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα γι’ αυτό και δεν είπε στους άλλους «πάμε μέσα να τη σβήσουμε».
Κληθείς να αναφέρει αν ο ίδιος ήταν Διοικητής της ΕΜΑΚ ποιους θα ενημερώνατε από το προσωπικό της ΕΜΑΚ για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ο μάρτυρας είπε «όλους, προσκαλώντας συγκέντρωση και θα τους έλεγα όλα τα δεδομένα. Και ότι οι στρατιωτικοί δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των στρατιωτών και ότι η ζωή συνεχιζόταν τόσο στη ναυτική βάση όσο και στο διπλανό κτίριο της ΑΗΚ. Θα τους ενημέρωνα και για ότι συνέβη στην επιθεώρηση της 6/7/2011 για να δείξω την επικινδυνότητα».
«Τι θα τους λέγατε ακριβώς εάν ήσασταν εσείς ο Διοικητής της ΕΜΑΚ;» Ρώτησε τον μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης. «Ότι στο χώρο υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια, ένα από αυτά ήταν διογκωμένο, ζητήσαμε να κατέβει αλλά ακόμα δεν έχει κατέβει. Θέλω τη προσοχή σας, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα προσεγγίσετε το χώρο αν δεν έρθω εγώ στο χώρο» απάντησε ο κ. Καλογερόπουλος.
Σε άλλη ερώτηση του Θανάση Κορφιώτη ο μάρτυρας απάντησε πως «η έξοδος θα φύγει από τον Πυροσβεστικό Σταθμό και θα με περιμένει στην πύλη της Ναυτικής Βάσης σε απόσταση ασφαλείας». Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας είπε πως «δεν ήξεραν οι άνθρωποι (πυροσβέστες) τι καιγότανε, δεν ήξεραν την επικινδυνότητα. Δεν γνώριζαν την ποσότητα (πυρίτιδας) που καιγότανε. Το γνώριζαν ότι ήταν η πυρίτιδα σε πολλά εμπορευματοκιβώτια;» ρώτησε και πρόσθεσε πως «εγώ δεν ξέρω τι είχαν μέσα τα εμπορευματοκιβώτια. Δεν μας είχαν πει τι είχαν μέσα» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι «η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου δεν έγινε στις 4/7/2011. Εγινε αντιληπτή την ημερομηνία εκείνη και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να ξεκινήσει η έρευνα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έπρεπε να πάει στο χώρο την ίδια στιγμή».
Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο Ερωτόκριτος Αναστασιάδης, Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Μεταλλίων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 18/7/2011 και ανέγνωσε στο Δικαστήριο είπε ότι η υπηρεσία του δεν είχε εμπλακεί στο θέμα μέχρι τις 5/7/2011 όταν πήρε τηλεφώνημα από τον Γ.Δ. του Υπουργείου Αμυνας και ζήτησε να εκπροσωπηθεί η υπηρεσία σε επιθεώρηση που θα γινόταν στις 6/7/2011 στη Ναυτική Βάση. Ο μάρτυρας στην κατάθεση του ανέφερε όλα τα γνωστά με την επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, τη σύσκεψη που ακολούθησε και τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ανεβήκαμε στα γύρω εμπορευματοκιβώτια από το διογκωμένο αλλά και σε εκείνο που εδραζόταν». Είπε ακόμα ότι ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είχε πει πως όσα αποφασίζονταν στη σύσκεψη θα τα μετέφερε στους ανωτέρους του αλλά και στον Υπουργό Αμυνας και στον Γ.Δ. του ΥΠΑΜ. «Δεν ελέχθη συγκεκριμένος χρόνος για εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν στη σύσκεψη, συνέχισε αλλά από το επείγον του θέματος θα γίνονταν το συντομότερο δυνατό, δηλαδή κατέβασμα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, ρίψη νερού για μείωση της θερμοκρασίας στα υπόλοιπα και καθάρισμα των χόρτων γύρω από τη τσιμεντένια βάση» σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι «προσωπικά μου φάνηκε ότι ήταν επείγουσα η κατάσταση. Η εντύπωση μου για τον Γεωργιάδη ήταν ότι ήταν σε κάποιο είδος διέγερσης και πανικού. Ολοι στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι ήταν μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση».
Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν φεύγοντας από τη σύσκεψη της 6/7/2011 εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος άμεσης και μαζικής έκρηξης. «Θα ήμουν εγκληματίας αν δεν εκτιμούσα τέτοιο κίνδυνο και δεν έκανα κάτι, θα τα έσπαζα όλα στο χώρο» είπε και πρόσθεσε πως «ούτε μπορούσε να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος του κινδύνου και πότε θα γινόταν η έκρηξη χρονικά αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που είχαν προταθεί στη σύσκεψη» κατέληξε.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 09.00 το πρωί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου