Έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και ολονύκτια σύσκεψη Κομμάτων και Κυβέρνησης.-
Όλα τα πόδια τους σε ένα παπούτσι έβαλαν Κυβέρνηση και Κόμματα μετά τη βεβαίωση του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στη χθεσινή συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι το δημόσιο χρέος έχει καθορισθεί στα δέκα δισεκατομμύρια και συνεπώς χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
Ως αποτέλεσμα ορίστηκε για χθες το βράδυ σύσκεψη με συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής τράπεζας και εκπροσώπων των Κομμάτων με σκοπό να τεθούν επί τάπητος οι παραδοχές και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στο διαγνωστικό της έλεγχο η Pimco και οι οποίες φαίνεται να εκτοξεύουν σε οριακά επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημοσίου χρέους.
Στη σύσκεψη , η οποία άρχισε στις οκτώ το βράδυ στο Υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν μέρος ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή και υπηρεσιακοί του Υπουργείου, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας η Αλίκη Στυλιανού και η Αργυρώ Προκοπίου και από πλευράς κομμάτων οι Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Νίκος Νικολαϊδης της ΕΔΕΚ, Eκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ και ο Αδωνις Γιάγκου των Οικολόγων.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ και συμφωνήθηκε οι διαβουλεύσεις να συνεχισθούν με σκοπό να βρεθεί λύση.
Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών
Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, που διεξήχθη χθες το πρωί κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε τρεισήμιση ώρες, βουλευτές επικεντρώθηκαν στην πρόνοια που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του δείκτη βασικών ίδιων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital) από το 8% στο 9%, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα στοιχίσει στις τράπεζες γύρω στα 2,5δις σε κεφαλαιακές ανάγκες.
«Η συμφωνηθείσα πρόνοια στο μνημόνιο συναντίληψης για δείκτη ίδιων βασικών κεφαλαίων 9% σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα για υπολογισμό των επισφαλών δανείων τείνουν να καταστήσουν το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης κατέστησε σαφές ότι η πρόνοια για αύξηση του δείκτη Core Tier 1 capital δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.
Όπως αναφέρθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας, στόχος της σύσκεψης είναι η συζήτηση των παραδοχών και της μεθοδολογίας αυτής και ει δυνατόν η μείωση του ποσού των 10 δις ευρώ που έχει καθοριστεί κατ’ αρχήν στο μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου πριν ανακοινωθούν επίσημα τα τελικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco και πριν την κρίσιμη για την Κύπρο σύνοδο του Eurogroup της 21ηςΙανουαρίου.
«Στόχος της νυκτερινής σύσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις παραδοχές, τις προβλέψεις και τα σενάρια που έχουν ληφθεί υπόψη και τα οποία διαμορφώνουν το ύψος του ποσού της στήριξης και τα οποία σενάρια, προβλέψεις και εκτιμήσεις θα υιοθετηθούν στο κείμενο του μνημονίου όταν θα έχουμε μια τελική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «μικρές διαφοροποιήσεις σε αυτά τα ποσοστά, σε αυτές τις παραδοχές ενδεχομένως να επιφέρουν διαφοροποιήσεις δισεκατομμυρίων σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως εξήγησε, «αυτά που θα συμφωνηθούν θα καθορίσουν το ύψος του ποσού και θα αποφασίσουν κατά πόσο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι διαχειρίσιμο ή όχι και επομένως θα πρέπει με κάθε προσοχή κάθε επιμέλεια και κάθε σοβαρότητα να καταπιαστούμε με αυτή την πράξη τις αμέσως επόμενες ημέρες τα λίγα 24ωρα που απομένουν πριν καθοριστούν τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως στις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς του διαγνωστικού ελέγχου περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της οικονομίας, το επίπεδο της ανεργίας, η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων και η αξία των ακινήτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ΚΤΚ μαζί με τους άλλους αρμόδιους διαπραγματευτές που έχουν αναλάβει την ευθύνη διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης προσπαθούν να αλλάξουν κάποια από αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν τα ποσά. «Επομένως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και επομένως αφού η διαπραγμάτευση συνεχίζεται θέλουμε και εμείς ως Βουλή να συμβάλουμε στην προσπάθεια επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων», συμπλήρωσε.
Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε απορία γιατί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 οι ελεγμένοι λογαριασμοί των τραπεζών, αλλά και οι έλεγχοι που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έδειχναν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών «δεν ξεπερνούσαν τα 4 δις ευρώ».
«Κάτι έχει προκύψει μέσα σε τρεις μήνες και αυτές οι ανάγκες έχουν υπερδιπλασιαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι τους λέχθηκε ότι αυτή η αλλαγή δεν έχει επέλθει επειδή ήταν λανθασμένοι οι υπολογισμοί των ελεγκτών των τραπεζών, αλλά επειδή εφαρμόζονται ακραία σενάρια, που δεν συνάδουν με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, που, όπως είπε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Όπως είπε, η Τρόικα επιβάλλει στην Κύπρο ακραία σενάρια, έτσι ώστε ακόμη και στην περίπτωση υλοποίησης ενός ακραίου σεναρίου να υπάρχει δυνατότητα βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.
«Εγείρονται πάρα πολλά ερωτηματικά όμως πόσο λογικά είναι αυτά τα ακραία σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα της Κύπρου, την πραγματική οικονομική κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, αλλά και που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε.
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Διοικητή της ΚΤΚ, επικρίνοντας τόσο τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών όσο και τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιο Ορφανίδη για πλημμελή εποπτεία.
Υπέδειξε ότι «την ίδια στιγμή που δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές όσον αφορά τις ανάγκες που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίησή τους, την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει και άρνηση των πραγματικών αναγκών. Στόχος όλων πρέπει να είναι η τελική συμφωνία να μας οδηγεί σε ένα βιώσιμο χρέος ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορέσουν να το αποπληρώσουν».
«Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι εκείνο το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να επιλεγεί είναι το βασικό και όχι το ακραίο ή το χείριστο σενάριο κατά τρόπο που να επιτυγχάνουμε όλοι ανεξαίρετα το στόχο μας για ένα βιώσιμο χρέος», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν το ποσό που αναφέρεται για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις είναι το ακραίο, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι αυτό λέχθηκε σήμερα. «Αυτό ελέχθη και εντός», είπε, προσθέτοντας ότι το τελικό ποσό θα το καθορίσουν οι τεχνοκράτες.
«Εκείνο το οποίο μπορώ με πάσα βεβαιότητα να πω ότι ναι υπάρχει υπερβολή όσον αφορά στα 10 δις, που είναι το ακραίο σενάριο», είπε.
Σε ερώτηση αν αυτό αποτελεί διαβεβαίωση του Διοικητή της ΚΤΚ, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε «μάλιστα».
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι «είναι προφανές ότι αν το ύψος των δανειακών αναγκών δεν αλλάξει οδηγούμαστε σε αδιέξοδο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
«Η συμφωνηθείσα πρόνοια στο μνημόνιο συναντίληψης για αύξηση του ελάχιστου δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9% σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την ΚΤ για τον υπολογισμό των επισφαλών δανείων, τείνουν – αυτά τα δύο γεγονότα – να καταστήσουν το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο και συνεπακόλουθα το δανεισμό ανέφικτο», ανέφερε.
Είπε ότι συμφωνήθηκε να αναληφθεί μια συλλογικότερη διαβούλευση με το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ με στόχο να διαφοροποιηθούν, να διορθωθούν και να εξορθολογηθούν η μεθοδολογία, οι παράμετροι για να φτάσουμε σε ένα ρεαλιστικότερο ύψος του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστήσουμε το δάνειο πιο εφικτό και ασφαλώς βιώσιμο. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα ύψος του δανείου εφικτό βιώσιμο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες εξελίξεις.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει ότι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται στα 6 δις, ενώ η Τρόικα ανέβαζε το ποσό αυτό στα 12 δις.
«Θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στην εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ, στα 6 δις ευρώ, μέχρι 8 δις ευρώ αντέχαμε . Από τη στιγμή που μιλούν 10δις είμαστε στα όρια της καταστροφής . Δεν είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο το δημόσιο χρέος, προσπαθούμε να κατεβάσουμε τα 10δις, Μακάρι να τα καταφέρουμε, τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε.
Τέλος, ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για σενάρια τρόμου. «Το να φτάσουμε τα 10δις σημαίνει ότι ο Κύπριος φορολογούμενος θα περάσει δύσκολες και δίσεκτες ώρες , και οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν», είπε.
«Αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα , την κύρια ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρία λέχθηκε εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ότι η προσπάθεια είναι να υιοθετηθεί το βασικό και όχι το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το βασικό σενάριο της Pimco κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 7 δις ευρώ, ενώ το ακραίο σενάριο εκτοξεύει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 10 δις.
Στην Επιτροπή σημειώθηκε ακόμη ότι για αυτό το σκοπό η ΚΤΚ έχει επιστρατεύσει την Black Rock, η οποία θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της στην προώθηση των θέσεών σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του τελικού ποσού.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις κυπριακές τράπεζες είχαν διαφοροποιηθεί προς τα πάνω τον Ιούλιο του 2011 επί Διοίκησης του Αθανάσιου Ορφανίδη μετά την αλλαγή των κριτηρίων της Βασιλείας.
Αναφέρθηκε ότι επί Αθανάσιου Ορφανίδη τροποποιήθηκε η οδηγία της ΚΤΚ προς τις τράπεζες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, που αύξησε τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λέγοντας ότι σημείο εκκίνησης ήταν το 8% Core Tier 1, ενώ υπήρχε η υποχρέωση διακράτησης κεφαλαίων αναλόγως με το μέγεθος της κάθε τράπεζας σε σχέση με το κυπριακό ΑΕΠ.
Άρα τώρα που μιλάμε ο κεφαλαιακός δείκτης της Τράπεζας Κύπρου θα ανερχόταν στο 9,5%, αναφέρθηκε. Εκπρόσωπος της ΚΤΚ εξήγησε επίσης ότι ενώ η Τρόικα απαιτούσε την αύξηση του δείκτη των βασικών ίδιων κεφαλαίων στο 10% η ΚΤΚ πέτυχε την μείωσή του στο 9% και αυτό σε ένα χρόνο.
Ο Διοικητής της ΚΤ φέρεται να χαιρέτισε τη συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικών και πρόσθεσε ότι οι Βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες που περιλαμβάνονται στη μνημόνιο.
Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης φέρεται να υποστήριξε πως θα πρέπει να επανέλθει πρόνοια στο μνημόνιο για το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου