Για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η θύελλα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag δεν απέκλεισε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των δημόσιων δανειστών, έστω και μετά το 2016, δηλαδή των κρατών-δανειστών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
«Αναφορικά με ένα κούρεμα του χρέους, το οποίο ήδη τώρα ζητά το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου συζητήσεις μετά από το 2013. Επιθυμείτε πρώτα να περιμένετε τις ομοσπονδιακές εκλογές;»
«Το τωρινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα έχει ισχύ μέχρι το 2014, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια περισσότερο καιρό, μέχρι το 2016, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Εάν η Ελλάδα μια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδα της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να αξιολογήσουμε (σ.σ.: για νέο "κούρεμα").Αυτό όμως δε θα συμβεί πριν από το 2014/15, εάν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο».
«Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε αυτή την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες;»
«Η δραστηριοποίηση μας είναι προς το γερμανικό συμφέρον, επειδή όλα τα μέτρα λαμβάνουν πάντα υπόψη ολόκληρη την ευρωζώνη και έτσι εξυπηρετούν κάθε χώρα-μέλος και επίσης και τη Γερμανία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αλληλεγγύη. Έως τώρα έχουμε επιτύχει έσοδα από τη βοήθεια για την Ελλάδα που μελλοντικά θα μειωθούν. Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της. Πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία δεν θα τήρησε. Αλλά πρέπει να δούμε ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πραγματικά πολλά μπαίνουν σε κίνηση. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται, όπως και το μισθολογικό κόστος. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται ευκαιρίες να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη».
«Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή τη φορά τα λόγια θα ακολουθήσουν και έργα στην Αθήνα;»
«Αντιλαμβάνομαι επιτέλους μια αποφασιστικότητα στην ελληνική κυβέρνηση να ανατάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές –η Γερμανία θα στηρίξει με λόγια και με έργα. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή η ριζική αλλαγή συνδέεται με μεγάλες θυσίες, ιδιαίτερα οι φτωχότεροι περνάνε στην Ελλάδα πολύ δύσκολες εποχές. Και επειδή η οικονομία, το γνωρίζουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ κατά 50% έχει να κάνει με την ψυχολογία, συνιστώ επειγόντως να μη σκεφτόμαστε άλλο τα σενάρια αποτυχίας και τρόμου, αλλά να συνοδεύσουμε την κοπιαστική αλλαγή στην Ελλάδα θετικά (με θετική σκέψη), ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα τα ευνοϊκότερα σενάρια».
Σχετικά με την κατηγορία που της απευθύνει ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, «ότι αποκρύπτει την αλήθεια από το λαό για το ποια είναι πραγματικά η κατάσταση της Ελλάδας», απαντά:
«Αυτά είναι λόγια της αντιπολίτευσης. Γνωρίζω το καθήκον μου και γι’ αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και έχει όσο το δυνατόν μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας θέτει σε υπερβολικούς κινδύνους».
Σχετικά με την εκτίμηση του οικονομικού συμβουλίου του κόμματός της (Χριστιανοδημοκράτες) ότι η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί απλώς “καθυστέρηση της χρεοκοπίας” και η καγκελάριος της απάντησε:
«Μακροπρόθεσμα είμαι της άποψης ότι πρέπει να σκεφθούμε πως θα αναπτύξουμε στη νομοθεσία μας διαδικασίες για τα κράτη που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο η ιδέα ότι πρέπει η Ελλάδα παρά τη θέλησή της να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη θα μας κόστιζε αμετάβλητα πολύ περισσότερα χρήματα από το δρόμο που προτείνουμε εμείς και θα έβλαπτε πολύ την οικονομία μας. Πρέπει να αποφύγουμε την αβεβαιότητα».
Στο ερώτημα, εάν συνδέει το πολιτικό μέλλον της με την κρίση του ευρώ, η Α.Μέρκελ είπε:
«Δεν σκέφτομαι έτσι, διότι εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου για να διατηρήσω σταθερό το ευρώ και να το ισχυροποιήσω. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το νόμισμά μας. Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενότητας των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ η Ευρώπη, ως η ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου