Κατά πλειοψηφία απόφαση του Ανωτάτου.- Ικανοποίηση στους συγγενείς των θυμάτων και την Εισαγγελία.-
Την επανεκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της μοιραίας πτώσης του αεροσκάφους της «Ηλιος» αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου υιοθετώντας έτσι την έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Με πλειοψηφία 6 Δικαστών το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι η δίκη θα πρέπει να εκδικαστεί με Κακουργιοδικείο υπό διαφορετική σύνθεση. Κατά της έγκρισης της έφεσης τάχθηκαν δύο δικαστές, ενώ ένας Δικαστής εξέδωσε ξεχωριστή άποψη.
Στην απόφασή του στις 21 Δεκεμβρίου 2011, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει μαρτυρία που να συσχετίζει τους πέντε κατηγορούμενους (η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Ανδρέας Δράκος, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Κικκίκης και ο Αρχιπιλότος της εταιρείας Ιάνκο Στοϊμένοφ) με το πλήρωμα του θαλάμου διακυβέρνησης του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε στο λόφο του Γραμματικού στις 14 Αυγούστου του 2005.
«Κατ’ αρχάς ο λανθασμένος χειρισμός του Κακουργιοδικείου εκδηλώθηκε στο εκ πρώτης όψεως στάδιο ώστε να αποκλεισθεί η κανονική πορεία της δίκης», αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου ως «θεμελιακά λανθασμένη».
«Το Κακουργιοδικείο παρανόησε πλήρως τα πράγματα και, παρερμηνεύοντας το κατηγορητήριο, οδηγήθηκε σε μια κατάληξη η οποία δεν είχε αντίκρισμα ούτε στη διαπίστωση του κατηγορητηρίου ούτε στην όλη παρουσίαση της υπόθεσης αναφορικά με την ευθύνη που αποδίδετο στους εφεσίβλητους (κατηγορούμενους)», αναφέρεται.
Η πλειοψηφία υιοθέτησε περαιτέρω την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα που αφορά την κατάληξη του Κακουργιοδικείου ότι τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους ήσαν άσχετα προς την ευθύνη που αποδίδετο στους κατηγορούμενους, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι «σαφώς εφέσιμο».
«Επί τους ουσίας δε, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ως προς το σφάλμα του Κακουργιοδικείου, αφού ακριβώς το αντίθετο της κατάληξής του είναι το ορθό», αναφέρεται στην απόφαση.
Τέλος σε ό,τι αφορά τον τρίτο λόγο έφεσης του Γενικού Εισαγγελέα ότι το Κακουργιοδικείο προέβη όχι σε αποτίμηση της μαρτυρίας στα πλαίσια των νομολογιακών αρχών που αφορούν το εκ πρώτης όψεως στάδιο, αλλά σε ουσιαστική αξιολόγησης της μαρτυρίας κατά παράβαση των σχετικών αρχών, η απόφαση της πλειοψηφίας αναφέρει ότι «η μαρτυρία ήταν τέτοια που να εδικαιολογείτο ως προς τη κάθε μία από τις πτυχές τις οποίες αφορά πλήρης αξιολόγηση στο τέλος της υπόθεσης.
«Ως εκ της έκβασης της έφεσης, προκύπτει θέμα επανεκδίκασης…» αναφέρει η απόφαση και καταλήγει: «Διατάσσεται λοιπόν η επανεκδίκαση της υπόθεσης από άλλο Κακουργιοδικείο».
Στην απόφαση της μειοψηφίας, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Πέτρος Αρτέμη, αναφέρεται ότι «στην υπό κρίση περίπτωση, εν όψει του ότι η υπόθεση κρίθηκε στο στάδιο της απόφανσης περί ύπαρξης ή όχι εκ πρώτης όψεως υπόθεσης, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν ευρήματα γεγονότων επί των οποίων μπορεί να προταθεί επιχειρηματολογία ότι ο νόμος εφαρμόστηκε πλημμελώς».
Χαρακτήρισε δε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα στη βάση του ότι δεν ερμηνεύθηκε σωστά ο νόμος ως «συγκεκαλυμμένη έφεση σχετιζόμενη με αξιολόγηση μαρτυρίας», ενώ απέρριψε ταυτόχρονα την έφεση στη βάση του ότι υπήρξε πλημμελής εφαρμογή νόμου σε πραγματικά γεγονότα.
«Το τι επιδιώκεται με την παρούσα έφεση είναι, στην ουσία, η αμφισβήτηση της αποτίμησης της μαρτυρίας από το πρωτόδικο Δικαστήριο, που το οδήγησε στην κατάληξή του ότι δεν αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση», αναφέρεται.
Αναλύοντας τον νόμο 137(1) α, που προνοεί για το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να ασκεί έφεση σε αθωωτική απόφαση, η απόφαση της μειοψηφίας αναφέρει ότι «η έφεση δεν καλύπτεται από το άρθρο και ως κ τούτου θα την απορρίπταμε».
Από την πλευρά του ο Στέλιος Ναθαναήλ, συμφωνώντας με την απόφαση της μειοψηφίας, απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος αμφισβήτησε το κατά πόσον σε στάδιο του εκ πρώτης όψεως τη νομική δυνατότητα του Δικαστηρίου να προχωρήσει σε αξιολόγηση της μαρτυρίας.
«Αποδοχή της πιο πάνω θέσης της Δημοκρατίας ισοδυναμεί με κατάργηση του εκ πρώτης όψεως σταδίου και της δυνατότητας βάσιμης υποβολής σχετικής αίτησης», ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ.
Διαφώνησε επίσης με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι το Κακουργιοδικείο προέβη σε αξιολόγηση και όχι ανάλυση της μαρτυρίας.
«Το Κακουργιοδικείο με περισσή επιμέλεια κατέγραψε την πολύπλοκη αυτή μαρτυρία και την ανέλυσε, για να καταδείξει ότι ούτε στοιχειοθετείτο ποινική ευθύνη εναντίον των κατηγορουμένων, ούτε και η μαρτυρία ήταν τόσο συμπαγής ή εστιασμένα αποδεικτική της εμπλοκής, πόσο μάλλον της ενοχής των κατηγορουμένων», πρόσθεσε.
Ο κ. Ναθαναήλ αναφέρθηκε και στην ουσία του μαρτυρικού υλικού λέγοντας πως «γενικώς η μαρτυρία της Δημοκρατίας βρίθει από το γεγονός ότι και οι δύο πιλότοι ήσαν ικανοί και επαρκείς, όχι μόνο διότι είχαν τις απαραίτητες άδειες, αλλά και γιατί περνούσαν με επιτυχία τις νενομισμένες ετήσιες και εξαμηνιαίες εξετάσεις και εκπαιδεύσεις».
Ικανοποιημένη από την απόφαση παρουσιάστηκε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλενα Ζαχαριάδου, η οποία είχε χειριστεί και την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
«Αισθάνομαι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι μετά από πραγματικά πολλή δουλειά εκ μέρους της Εισαγγελίας, το Ανώτατο Δικαστήριο με πλειοψηφία κατέληξε ότι και η σύνταξη του κατηγορητηρίου και οι υπόλοιποι λόγοι που προβάλαμε για το λανθασμένο της απόφασης του Κακουργιοδικείου ήταν σωστοί και έκανε αποδεκτή την έφεσή μας και έχει διατάξει την επανεκδίκαση», ανέφερε σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η επανεκδίκαση θα ξεκινήσει με νέα σύνθεση Κακουργιοδικείου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εκδίκαση θα είναι πιο γρήγορη.
Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των συγγενών των θυμάτων, Νικόλας Γιασουμής, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια πολύ σημαντική στιγμή».
«Το γεγονός ότι η υπόθεση η δική μας, για τη δολοφονία 121 ανθρώπων, ξαναμπαίνει στο Δικαστήριο είναι πολύ σημαντική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας πως όταν σκεφτούμε ότι υπάρχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση, αυτή των ελληνικών Δικαστηρίων, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι τελικά οι ένοχοι θα καταδικαστούν και θα τιμωρηθούν για τη δολοφονία 121 ανθρώπων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου