Διαβεβαιώσεις ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά μόνο αναφλέγεται και ότι χρειάζεται πυροκροτητή για να εκραγεί έδιδε έξι μέρες πριν την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης.
Tο ανέφερε στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Μαληκκίδης ο οποίος διάβασε στο δικαστήριο μακροσκελή ανακριτική κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία μετά την έκρηξη και στην οποία, αναφέρθηκε εκτενώς στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα στις 5 Ιουλίου 2011, αμέσως μετά τον εντοπισμό του διογκωμένου κοντέινερ στη ναυτική βάση.
«Σ` εκείνη τη σύσκεψη» είπε, ο κ. Μαληκκίδης, «μιλούσαν ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ οι οποίοι απαντούσαν στις ερωτήσεις του πολύ ανήσυχου Υπουργού Άμυνας. Ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μεγάλης έκρηξης αφού η πυρίτιδα, δεν εκρήγνυται αλλά μόνο αναφλέγεται. Η εικόνα που μου έδωσε ο Γεωργιάδης δεν ήταν σταθερή αφού πλάτειαζε και δεν έδινε ακριβείς απαντήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Εγώ αντιλήφθηκα ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή αλλά όχι ότι ο κίνδυνος ήταν άμεσος.
Ο Γεωργιάδης έκανε ένα εύρος εισηγήσεων που δεν απαντούσαν στο επείγον της κατάστασης" ανέφερε ο κ. Μαληκκίδης εξηγώντας ότι ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης έκανε εισηγήσεις για κατασκευή στεγάστρου ή για καταστροφή της πυρίτιδας που χρειάζονταν μερικούς μήνες για να υλοποιηθούν, εξ ου και η εντύπωση ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν ο ίδιος και ο Υπουργός Άμυνας έθεσαν θέμα μετάκλησης εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, ο Γεωργιάδης απάντησε: "Μα δεν μας έχετε εμπιστοσύνη; Ξέρουμε τη δουλειά μας"!!
Ο κ. Μαληκκίδης ανέφερε επίσης στην ανακριτική του κατάθεση ότι η αρμοδιότητα της ασφάλειας του φορτίου ανήκε στους στρατιωτικούς και στο ΓΕΕΦ, κάτι που έχουν αρνηθεί κατ` επανάληψη οι στρατιωτικοί μέχρι στιγμής στη δίκη.
Για την εργασία της μετακίνησης απαιτείτο ένα κονδύλι 2 χιλιάδων ευρώ το οποίο, όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο και ο Γεωργιάδης αλλά και άλλοι στρατιωτικοί, χρειαζόταν υπουργική έγκριση για να εκταμιευθεί, κάτι που διέψευσε ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας.
Μεγάλο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας κατέλαβε και η απόφαση για αποστολή δειγμάτων από την πυρίτιδα για έλεγχο της χημικής σταθερότητας στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα η οποία όμως, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο Χρ. Μαληκκίδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος όπου αποφασίστηκε, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, η αποστολή δειγμάτων από την πυρίτιδα για χημικό έλεγχο.
Όπως είπε «η υλοποίηση της απόφασης για αποστολή δειγμάτων για έλεγχο ήταν αρμοδιότητα του ΓΕΕΦ που έκανε όλες τις διευθετήσεις. Ωστόσο, η ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ ενημέρωσε στη συνέχεια το Υπουργείο Άμυνας ότι η πυρίτιδα δεν μπορούσε να αποσταλεί επειδή χρειαζόταν άδεια εισαγωγής.
Στην ανακριτική κατάθεση, ο ανακριτής, υπέβαλε στον κ. Μαληκκίδη ότι επέδειξε σοβαρή αμέλεια για την αποστολή των δειγμάτων και ο Γ.Δ του ΥΠΑΜ απέρριψε την υποβολή παραπέμποντας στο ΓΕΕΦ για την εκτέλεση της απόφασης για τον έλεγχο της πυρίτιδας. Συγκεκριμένα, σε κάποιο στάδιο της ανακριτικής κατάθεσης, οι ανακριτές υπέβαλαν στο Μαληκκίδη ότι δεν έλαβε γνώση της επιστολή του ΓΕΕΦ ημερομηνίας 31 Μαρτίου 2011 με βάση την οποία οι αναλύσεις θα καθυστερούσαν για 3-4 μήνες. Ο Μαληκκίδης αρνήθηκε την υποβολή επαναλαμβάνοντας ότι η αποστολή των δειγμάτων ήταν ευθύνη των στρατιωτικών.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης αν ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για το πρόβλημα με την αποστολή των δειγμάτων στο εξωτερικό και αρνήθηκε και πάλι την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι αυτή η πληροφόρηση γινόταν κατευθείαν από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΕΦ. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου