Απεσύρθη για να διορθωθεί το νομοσχέδιο για τα ακίνητα


Ψηφίστηκαν  άλλα 23 νομοσχέδια υπό τη δαμόκλεια σπάθη του Μνημονίου.- Όσα δεν κάναμε σε πέντε χρόνια, τα κάναμε μέσα σε μια ημέρα… Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από Πολύτεκνους, Ανάπηρους και Εκπαιδευτικούς.-
Ψηφίστηκαν την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων 23 μνημονιακά νομοσχέδια. Η πλειοψηφία των νομοσχεδίων ψηφίστηκε ομόφωνα κάτω από την απειλή του σημερινού Eurogroup και της δαμόκλειας σπάθης της  χρεοκοπίας της Κύπρου.
 
Εκτός από το νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν την επιβολή τέλους εταιρειών 350 ευρώ  σε όλες τις εταιρείες ανεξαιρέτως, το ειδικό τέλος στις καταθέσεις, τη φορολόγηση των κερδών των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου, τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την έκτακτη εισφορά των εργαζομένων και συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, την έκτακτη εισφορά αξιωματούχων του δημοσίου, διαφοροποίηση του ωραρίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης κατά 7 σεντ.
 
Ψηφίστηκαν επίσης το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και νόμοι για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Τρία νομοσχέδια που προέβλεπαν κατάργηση του επιδόματος μάνας και  περικοπές των επιδομάτων τέκνου και φοιτητών, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την αρνητική στάση του ΚΣ ΕΔΕΚ, του Βουλευτή Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και του ανεξάρτητου Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία καθώς και του Βουλευτή ΔΗΚΟ Αντώνη Προκοπίου και Νίκου Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ. Αποχή τήρησε ο Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης στα δύο, ενώ ψήφισε υπέρ της περικοπής της φοιτητικής χορηγίας.
 
Πρόκειται για την «πιο κρίσιμη συνεδρία στην ιστορία του κοινοβουλίου μας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόσθεσε ότι «καλούμαστε δυστυχώς σήμερα να επιλέξουμε μεταξύ επώδυνων μέτρων, άδικων μέτρων, ενός άδικου μνημονίου ενός μνημονίου που διαφωνούμε, αλλά η άλλη επιλογή είναι η χρεοκοπία της χώρας μας». Και εν γνώσει μας, είπε, «ότι αυτά που θα ψηφίσουμε σήμερα είναι εν πολλοίς άδικα, παρά ταύτα, τα ψηφίζουμε γιατί για μας η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ επιλογή».
 
Έχουμε όλοι αισθήματα, είπε ο κ. Νεοφύτου, κι αν τα αισθήματα θα υπερτερούσαν της λογικής δεν πιστεύω σήμερα κανένας συνάδελφος να ψήφιζε περικοπές για το επίδομα της πολύτεκνης μάνας. 
 
 Προειδοποίησε, την ίδια ώρα ότι σε μερικές βδομάδες χωρίς δανειακή σύμβαση η πολύτεκνη μάνα δεν θα είχε μόνο μια μικρή περικοπή  στην κοινωνική της παροχής αλλά δεν θα μπορούσε να λάβει ούτε ένα σεντ από τα 3 δισ. ευρώ που αποτελούν το σύνολο των κοινωνικών παροχών.
 
 «Γι αυτό προτιμούμε το άδικο παρά να βρεθεί το κράτος να μην μπορεί να δώσει τα αναγκαία», ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε παράλληλα ότι η απουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη από τα έδρανα οφείλεται σε αποστολή στην οποία βρίσκεται στα πλαίσια της οποίας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε μια προσπάθεια να πείσει για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σύνοδο του Eurogroup, την Πέμπτη.
 
Της πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας υπεραμύνθηκε κατά τη δική του τοποθέτηση ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.  «Βιώνουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας παρά ταύτα κάποιοι επιμένουν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια, επειδή ‘άργησε’», είπε, διερωτούμενος «αν δεν αργούσε θα είχε η χώρα 10 δις. να δώσει στις τράπεζες»;
 
Σύμφωνα με τον κ. Λαμάρη είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη ένταξης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αν οι τράπεζες δεν ενεργούσαν «κατά τρόπο αλόγιστο και καιροσκοπικό».  Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με πάρα πολλές πρόνοιες του μνημονίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι συναισθανόμενοι όμως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία θα στηρίξει το Μνημόνιο. Ο κ. Λαμάρης υποσχέθηκε ότι τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν αν και εφόσον ξεκινήσει η ανάκαμψη.
 
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις ομάδων τις τελευταίες μέρες εξέφρασε κατανόηση για τις αντιδράσεις. «Θεωρούμε και υποχρέωσή τους να κινηθούν ειρηνικά», είπε, τοποθετούμενος όμως αρνητικά «στις περιπτώσεις των βανδαλισμών». Θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα αλλά δεσμευόμαστε για επαναφορά στα επίπεδα της κοινωνίας που θα χαίρεται ο κάθε ένας από εμάς, είπε καταληκτικά.
 
«Το μνημόνιο δεν είναι δίκαιο, δεν είναι καν υποφερτό», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο Βουλευτής  ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.  Είναι όμως απαραίτητο, πρόσθεσε, γιατί «το δίλημμα που έχουμε ενώπιον μας  είναι μεταξύ μνημονίου και χρεοκοπίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υποτιμούμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον κόσμο αλλά να μην υποτιμούμε το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε αυτά τα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «είναι αβέβαιο ακόμη και σήμερα που μιλάμε κατά πόσο θα εγκριθεί το Μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είναι αρνητικό το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Κύπρο, προειδοποίησε. Γιατί, είπε, προσπαθούμε να πείσουμε ότι όλα αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και πέντε χρόνια και δεν τα κάναμε θα τα κάνουμε τώρα. 
 
Δεν μπορούμε, ανέφερε, να έχουμε Μνημόνιο «α λα καρτ».
Το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, είπε, επειδή «υπεύθυνα και με πατριωτισμό επειδή θέλουμε να φύγει η Τρόικα από τον τόπο μας το συντομότερο δυνατό». Ανέφερε επίσης πως «θα διεκδικήσουμε κι εμείς βελτιώσεις αν αυτές είναι δυνατές».  Χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που έχουν δείξει οι πολιτικές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η υπευθυνότητα θα συνεχιστεί.
 
Άλλο συμβιβασμός, άλλο συνθηκολόγηση, δήλωσε κατά τη δική του τοποθέτηση ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης αναφερόμενος σε απαράδεκτες πρόνοιες του Μνημονίου και εκφράζοντας τη θέση ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν βελτιώσεις και πως πρέπει να εξαντληθούν. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ χαιρέτισε την απόσυρση εκ μέρους της Κυβέρνησης του νομοσχεδίου που προνοούσε για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
«Υπάρχουν περιθώρια», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό απαιτεί η σοβαρότητα, αυτό απαιτεί η υπευθυνότητα». Σ’ αυτά τα πλαίσια πολιτικής φιλοσοφίας, ανέφερε, θα κινηθεί η ΕΔΕΚ. Αναφερόμενος στα τρία νομοσχέδια που αφορούν στο επίδομα μάνας, τέκνου και φοιτητών εξέφρασε τη θέση ότι η παράταξη του δεν διαφωνεί με το ύψος των περικοπών της τάξης των 113 εκ. ευρώ αλλά με τον τρόπο κατανομής τους, ο οποίος είναι άδικος για ορισμένες κοινωνικές τάξεις, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι. Τοποθετήθηκε επίσης κατά του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των καυσίμων που εμπεριέχει πρόνοια για διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου Υπουργού να εκδίδει διάταγμα και να διαφοροποιεί το ύψος της φορολογίας. 
 
Να ψηφιστεί ολόκληρο το πακέτο, να τηρηθεί πιστά το Μνημόνιο και να διευρυνθεί ώστε να γίνει οδυνηρό για όλους, ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κατά την τοποθέτηση του πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων. Έδωσε μεταξύ άλλων το παράδειγμα των υψηλόμισθων που μπορούν να φορολογηθούν ακόμη περισσότερο. «αφού κάνουμε το Μνημόνιο πιο ευρύ και πιο σκληρό και το τηρήσουμε απόλυτα, τότε μπορούμε ν’ αρχίσουμε πραγματικά την αντίστροφη μέτρηση με δράσεις έξω από το Μνημόνιο», είπε, αναφερόμενος σε αναπτυξιακά μέτρα.
 
Εκφράζοντας «μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση», ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «είναι η χειρότερη μέρα της παρουσίας μου εδώ στη Βουλή εδώ και 22 χρόνια». Επεσήμανε ωστόσο ότι «σήμερα πρέπει να περιοριστούμε να μιλήσουμε στο λαό με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα». Μίλησε επίσης για την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή, σε άλλο ενδεχόμενο, είπε, «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση. Δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της οικονομικής πραγματικότητας που αρχίσαμε να βιώνουμε».
 
Για «ακρωτηριασμό της Δημοκρατίας στο όνομα της ευημερίας» έκανε λόγο ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης. Κάποιοι, είπε, «έχουν βάλει τη δημοκρατία πάνω σε τροχούς, σε διαδρομή φόρμουλας 1». 
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα θα υπερψηφίσει όσα νομοσχέδια έχουν να κάνουν με τον τραπεζικό τομέα, και τις αποκοπές. Αλλά, πρόσθεσε, «όσα έχουν να κάνουν με περιορισμό του κοινωνικού κράτους με κοινωνικές παροχές, εμείς ως Κίνημα Οικολόγων, δεν θα τα ψηφίσουμε. Και ας μας πουν κάποιοι λαϊκιστές». Τα τελευταία χρόνια, είπε, «έχουμε δει που μας έχουν φέρει πολλοί υπεύθυνοι και αξιοπρεπείς κύριοι».
 
Τα εύσημα σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο που προειδοποιούσαν για τα χειρότερα έδωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι όσες ευθύνες έχει τις μάζεψε και τις μετέφερε, όπως είπε, στη Βουλή. Είναι δραματικές εξελίξεις, είπε, κάνοντας αναφορά σε 50.000 άνεργους και νηστικούς. «Αυτή είναι η τραγωδία μας», είπε, προσθέτοντας «ή ψηφίζεις ή θα καταστραφείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: