Έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα.- Να ξεκαθαρίσει η πρόνοια για το συνταξιοδοτικό μέχρι την Πέμπτη ζητά η Βουλή.-
Η Βουλή καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μέχρι την Πέμπτη το θέμα που αφορά το συνταξιοδοτικό μετά την διάσταση στην ερμηνεία στο νομοσχέδιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει στην έκτακτη ολομέλεια.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στο Νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί υπήρξαν αλλαγές σε ότι είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες Κυβέρνησης- Τρόικας, έπειτα από αξίωση της τελευταίας, οποως αναφέρθηκε. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι ήταν παρεβρίσκετο στις σχετικές διαπραγματεύσεις και βεβαίωσε ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί, απειλώντας με παραίτηση.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει διαφωνία στην ερμηνεία της συγκεκριμένης αναφοράς του μνημονίου που προνοεί ότι κλειδώνουν τα συνταξιοδοτικά ως την 1η Ιανουαρίου του 2013 , τίθενται όμως ερωτήματα και για τον τρόπο υπολογισμού στο μέλλον.
Ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι τα δικαιώματα αυτά θα υπολογίζονται με μέσο όρο αρχής γενομένης της πρώτης Ιανουαρίου του 2013 ενώ η Τρόικα διατυπώνει την άποψη ότι διαφωνεί με αυτή την ερμηνεία και ότι τα μελλοντικά δικαιώματα πρέπει να υπολογίζονται με μέσο όρο από την μέρα πρόσληψης των υπαλλήλων.
Είπε ότι στην ουσία η Εισαγγελία «αλλιώς κατάλαβε τι συμφωνήσαμε με την τρόικα» εκφράζοντας την ελπίδα ως την Πέμπτη να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ενώπιον της Βουλής αφού υπάρχει διάσταση στην ερμηνεία της Κυβέρνησης με την ερμηνεία της Τρόικας.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του νομοσχεδίου για την ακίνητη ιδιοκτησία λέγοντας ότι δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση και ότι αναμένονται διευκρινίσεις ώστε να δει η Βουλή πώς θα προχωρήσει.
Ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις νόμου για το φόρο κατανάλωσης στα πούρα και για τα νοσήλια ατόμων που δεν συνεισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα εξεταστούν τον Γενάρη αφού εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει χρόνος.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι θα διαφοροποιηθεί από την εκτελεστική εξουσία η πρόνοια για τους φόρους κατανάλωσης και πλέον η αλλαγή θα προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και δεν θα επέρχεται με διάταγμα του ΥΠΟΙΚ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και για το λόγο αυτό κλήθηκε η Κυβέρνηση να προβεί σε διευκρινίσεις ως την Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα συζητηθεί αρχές Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως «αυτή η πολιτική θέση, όσον αφορά το Νίκο Αναστασιάδη και τα δύο κόμματα που τον στηρίζουν, θα προσπαθήσουμε να τη διασφαλίσουμε δια μέσου νομοθετικής ρύθμισης», κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις.
Ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει δυσμενής διάκριση εναντίον κανενός πολίτη, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα υπήρχε διάκριση εναντίον όμως των Ε/κ.
Πρόσθεσε ότι με βάση το μνημόνιο θα αφαιρεθεί από όλους σχεδόν τους δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, την ώρα που υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα αλλοδαπών, αλλά και Τ/κ συμπατριωτών μας που χωρίς κανένα κριτήριο, τυγχάνουν δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι για το θέμα του συνταξιοδοτικού, υπάρχει μια διαφοροποίηση από ότι εμείς γνωρίζαμε ως Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τρόικα.
Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την έκπληξή του για το τι ζητά η Τρόικα, προσθέτοντας ότι πρέπει το ζήτημα να ξεκαθαριστεί γιατί διαφοροποιεί άρδην τα ωφελήματα των εργαζομένων σε σχέση με την εργασία τους.
Για την πρόταση νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που κατέθεσαν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ είπε ότι θα εξεταστεί τον Γενάρη μαζί με κάποιες άλλες προτάσεις και έτσι δίνεται χρόνος για μελέτη αφού πρόκειται για σοβαρότατα όπως είπε ζητήματα, που πρέπει να εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και όχι σε αυτά που κυκλοφορούν στην κοινή γνώμη.
Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων είπε ότι εάν όντως δεχτούμε την ερμηνεία και τη θέση των τεχνοκρατών, τότε οδηγούμαστε σε μια πολύ σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό κυρίως όσους υπαλλήλους βρίσκονται σε ψηλές κλίμακες.
Είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών ήταν σε άγνοια για το θέμα και προέκυψε στο συγκεκριμένο έγγραφο για το οποίο υπάρχει και διάσταση απόψεων, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση να μας εξηγήσει».
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΦ και της συμπερίληψής της στο μνημόνιο λέγοντας ότι αν δεν αποσυρθεί από την Κυβέρνηση, θα έχει τραγικές συνέπειες για το τόπο.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν το στρατό και δεν γίνεται οι αξιωματικοί να προσεγγίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ειδικές συνθήκες της Κύπρου ως ημικατεχόμενης χώρας και πρόσθεσε ότι τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΦ όσο και ο ΥΠΑΜ φαίνεται να βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων για το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου