Την καλεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, να παύσει να απειλεί και να δεσμευθεί ότι θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας.
Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται κατά κράτους μέλους της ΕΕ, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη.
Στα συμπεράσματά του που υιοθέτησε την Τρίτη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τονίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.
Χαρακτηρίζει επίσης ως ζωτικής σημασίας τη δέσμευση και τη συμβολή της Τουρκίας σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας και θα επιλύει με ειρηνικό τρόπο τις όποιες διαφορές σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο και στο Διεθνές Δικαστήριο.
"Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση εκφράζει για μια άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία, και ζητεί από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται κατά κράτους μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών".
Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει ότι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη.
"Αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία», σημειώνει το Συμβούλιο.
Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση απουσίας προόδου σε αυτό το ζήτημα, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα του 2006, τα οποία θα έχουν συνεχή επίδραση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «η Τουρκία δυστυχώς δεν έκανε βήματα προόδου προς την αναγκαία εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από κοντά και να προβαίνει σε αναφορές για όλα τα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην προσεχή ετήσια έκθεσή της.
«Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την πρόοδο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση », τονίζεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι όπως τονίζεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένους όρους προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας συνολικής διευθέτησης είναι ζωτικής σημασίας», τονίζεται.
Επιπλέον, το Συμβούλιο εκφράζει βαθιά λύπη για την απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη η Τουρκία στο θέμα αυτό, καθώς και για τη μη ευθυγράμμισή της με τις θέσεις ή δηλώσεις της ΕΕ σε διεθνή φόρα.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, και ζητεί τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της οικονομίας της και την στρατηγική της θέση.
"Είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανακτήσουν την δυναμική τους σύντομα, διασφαλίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει το σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία» τονίζουν οι Υπουργοί της ΕΕ.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αναφέρει ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων κάνοντας βήματα προόδου σε σχέση με την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για μια σειρά από θετικές εξελίξεις στον τομέα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά την ίδια στιγμή σημειώνει "με αυξανόμενη ανησυχία" την έλλειψη ουσιαστικής προόδου προς την πλήρη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και καλεί την Τουρκία να κάνει βήματα προόδου στο θέμα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων
στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, και να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναφορά γίνεται και στην συμφωνία επανεισδοχής. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα, και προσβλέπει στην υπογραφή της, παράλληλα με την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Κομισιόν και των τουρκικών αρχών για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Τουρκία είναι μία από τις βασικές χώρες διέλευσης για την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ, και ότι η σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής και των διατάξεων επανεισδοχής που περιέχονται σε παρόμοιες συμφωνίες εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου