Θύελλα αντιδράσεων για το φόρο ακινήτων, τους πολύτεκνους για το επίδομα μάνας, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς.-
Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή για τα νομοσχέδια του μνημονίου. Εξοντωτικός ο νέος φόρος ακινήτων, διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες, ενώ τα κόμματα ζητούν αλλαγές. Οργισμένοι πολύτεκνοι και φοιτητές. Αντιπροτάσεις από την ΠΑΣΥΔΥ για το ωράριο. Η Κυβέρνηση θα καταθέσει και άλλα νομοσχέδια για το μνημόνιο.
Πρόνοιες του Νομοσχεδίου για τα ακίνητα καθώς εκείνο που ψηφίστηκε για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων οδηγούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο για αντισυνταγματικές πρόνοιες.
Το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, προβλέπει ότι η φορολόγηση θα γίνει στη βάση της αγοραίας αξίας κάθε ιδιοκτησίας με την εκτίμηση του 1980, επί 3,4 φορές, δηλαδή επί του πληθωρισμού από το 1980 μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή τα 80% των ιδιοκτητών απαλλάσσονται από τη φορολογία, που σημαίνει ότι τα 180 εκατομμύρια που προβλέπονται ως έσοδα απ΄αυτή τη φορολογία θα καταβληθούν από το υπόλοιπο 20% των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ένας ιδιοκτήτης κάτοχος τίτλου από το Κτηματολόγιο, μίας κατοικίας ή ενός διαμερίσματος :
Κατοικία (διαμέρισμα) 180 τ.μ. -200 τ.μ.
Αγοραία αξία (τιμές 1.1.1980): 35.000 - 40.000 Χ 3,4%:142.000
Φόρος: 0
Αν ένας είναι ιδιοκτήτης και ενός οικοπέδου, τότε για παράδειγμα Κατοικία (διαμέρισμα) 180 τ.μ. -200 τ.μ.
Αγοραία αξία: 35.000 - 40.000 Οικόπεδο: Αγοραία αξία (τιμές 1.1.1980) 20.000 .Σε αυτή την περίπτωση αθροίζονται οι αξίες όλων περιουσιών και
Άθροισμα όλης της ιδιοκτησίας:
40 χιλ + 20 χιλ: 60 χιλ. Χ 3,4%: 204.000
Φορολογούνται οι 150.000 Χ 0,6% = 324 ευρώ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων το 80% των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας δεν θα επηρεαστεί από τη νέα νομοθεσία που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, και την οποία θα ψηφίσει η Βουλή την Τετάρτη.
Στόχος είναι το κράτος να εξασφαλίσει έσοδα 60 με 70 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΠ, από τις 338 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, οι 293 χιλιάδες δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο των 150 χιλιάδων ευρώ.
Φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας θα κληθούν να πληρώσουν 44 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.
Οι 30.000 θα πληρώσουν για πρώτη φορά (€500 - €600).
Ενώ στο σύνολο, 38 χιλιάδες πεντακόσια φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 40 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις 16 χιλιάδες εταιρείες, απαλλάσσονται οι οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες.
Δυόμισι χιλιάδες εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν 111 εκατομμύρια ευρώ.
Χίλια τετρακόσια πενήντα φυσικά πρόσωπα με περιουσία αξίας ενός εκατομμυρίου και άνω θα πληρώσουν 18,8 εκατομμύρια ευρώ.
Η νέα νομοθεσία, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Επιτροπή Οικονομικών, τόσο από οργανωμένα σύνολα, όσο και από βουλευτές.
Εκπρόσωποι των συνδέσμων ξενοδόχων και ιδιοκτητών γης καθώς και της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, προειδοποίησαν ότι η νέα φορολόγηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε μάλιστα, ότι οι ξενοδόχοι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων, και ζήτησαν από τον Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να μεταφέρει στον Υπουργό Οικονομικών την ανάγκη αλλαγών.
Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος και Δημήτρης Συλλούρης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κατ' αρχήν συμφωνία με την Τρόικα.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης αντέκρουσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι το 80% των ιδιοκτητών γης δεν θα φορολογούνται και μόνο το 2% βρίσκονται στην κλίμακα με το ψηλό φορολογικό συντελεστή.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, σε σχέση με τις αντιδράσεις για το ύψος των προβλεπόμενων 180 εκατομμυρίων ευρώ σε εισπράξεις, ανέφερε ότι το ΤΕΠ θα ήταν ευτυχές να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία 69 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των δυσκολιών στην καταβολή αλλά και λόγω της ύφεσης.
Αλλαγές στα νομοσχέδια του μνημονίου ζητούν και οι πολύτεκνοι, με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παρασκευά Σαμάρα, να αντιπροτείνει παγοποίηση για τέσσερα χρόνια και όχι κατάργηση του επιδόματος μάνας.
Ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μάριος Σιαμμάς, δήλωσε ότι δεν πρέπει να μειωθεί η φοιτητική χορηγία, πέραν της περσινής μείωσης.
Στην επιτροπή Οικονομικών, που εξέτασε το σύνολο των 25 μνημονιακών νομοσχεδίων, η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, διατύπωσε με κατηγορηματικό τρόπο διαφωνία για την αλλαγή του ωραρίου . Με τον ανώτερο λειτουργό της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέα Λουκά, να λέει σε έντονο ύφος : «Έλεος. Ότι θυμηθήκαμε βάλαμε στο μνημόνιο. Πρόκειται για ισοπεδωτική προσέγγιση.
Θεωρούμε ότι είναι και ρατσιστικό και οι δημόσιοι υπάλληλοι νοιώθουμε υπό διωγμό»
Τα 25 μνημονιακά νομοσχέδια θα τεθούν προς ψήφιση σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, αύριο Τετάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου