Μακρύς και τραχύς ο δρόμος που μένει για το Μημόνιο και το Δάνειο


Προειδοποιήσεις Σιαρλή και Δημητριάδη σε συνεδρία για τον Προϋπολογισμό.- Δεν αναμένεται δάνειο πριν από το τέλος Ιανουαρίου.-
Αγκάθια χειρότερα από ότι  αντιμετώπισε η Ελλάδα αναμένουν την Κύπρο στο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε για έγκριση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, προειδοποίησαν κατά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή  και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, κάνοντας παράλληλα έκκληση  για αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου.
 
Η άμεση υιοθέτηση και αυστηρή υλοποίηση των μέτρων θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης καθώς και στην εξάλειψη της αβεβαιότητας στηρίζοντας μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισαν.
 
Ο κύριος Σιαρλή προειδοποίησε ότι η διαδικασία έγκρισης του μνημονίου από το Eurogroup και ακολούθως από τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι το ίδιο δύσκολη και χρονοβόρα, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας. Έθεσε και το χρονοδιάγραμμα: 
 
-    3 Δεκεμβρίου Eurogroup – πρώτη συζήτηση 
-    7 Δεκεμβρίου: ενδιάμεση έκθεση PIMCO 
-    12 ή 13 Δεκεμβρίου: έκτακτο Eurogroup για τελικό μνημόνιο 
-    20 Δεκεμβρίου: έγκριση κρατικού Προϋπολογισμού 
-    Δεκεμβριο - Ιανουαριο (6 βδομάδες): έγκριση μνημονίου από εθνικά κοινοβούλια 
-    Τέλη Ιανουαρίου: αποδέσμευση πρώτης δόσης 
 
Ο κύριος Σιαρλή ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στάσης πληρωμών. 
 
Ουσιαστικό ρόλο στην κατάληξη του μνημονίου θα έχει η Βουλή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η Τρόικα ζητά πράξεις προτεραιότητας, δηλαδή την έγκριση συγκεκριμένων νομοσχεδίων, ως προϋπόθεση για συζήτηση στο Eurogroup.
 
Τα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να διαβιβασθούν τις επόμενες ώρες στη Βουλή ώστε να ψηφισθούν πριν την τρίτη Δεκεμβρίου, είναι όπως πληροφορείται ο Αντ1: 
 
-    Μειώσεις μισθών και 13ου από τον Δεκέμβριο 
-    Έγκριση των αυξημένων συντελεστών φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας 
-    Υιοθέτηση νομοσχεδίου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς 
 
Σωρεία ερωτήσεων υπέβαλαν τα κόμματα με επίκεντρο τις πρόνοιες του μνημονίου, και ο κύριος Σιαρλή ξεκαθάρισε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα: 
 
 -    Το δάνειο της Τρόικα θα έχει επιτόκιο μόνο 2.5% 
-    Όλα τα μέτρα θα έχουν ΜΟΝΙΜΟ χαρακτήρα 
-    Περιλαμβάνεται μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής (έλεγχος ανά τριμηνία) που δημιουργεί κίνδυνο νέων μέτρων αν υπάρχουν αποκλίσεις 
-    Ετοιμάζονται σενάρια για ενδιάμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέχρι την πρώτη δόση 
-    Το μνημόνιο είναι υφεσιακό και θα συρρικνώσει την κατανάλωση. Επιτρέπει ανάπτυξη μόνο μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. 
-    Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται οριζόντια και γίνεται καλύτερη στόχευση 
 
Το εύρος των μέτρων του μνημονίου τα οποία θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό είναι τεράστιο, ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης ελλειμμάτων ύψους 4 δισεκατομμυριων ευρώ που επιβάρυναν κατά 23% το δημόσιο χρέος. 
 
Δημοσιονομική προσαρμογή 2012 - 2016: 1.3 δις ή 7.25% του ΑΕΠ 
Επιμερισμός: 
2012: 0.25% ή 42 εκατ. ευρώ 
2013: 2.75% ή 480 εκατ. ευρώ 
2014: 1.75% ή 307 εκατ. ευρώ 
2015: 1.5% ή 270 εκατ. ευρώ 
2016: 1% ή 190 εκατ. ευρώ 
ΣΤΟΧΟΣ: Πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2016. 
 
Κατόπιν ερώτησης ο κύριος Σιαρλή τοποθετήθηκε και για το θέμα του φυσικού αερίου και της πολιτικής συζήτησης που γίνεται για την δυνατότητα άμεσης άντλησης πόρων ώστε να απαιτηθούν λιγότερα μέτρα. Και έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το θέμα: 
 
Το έχουμε διερευνήσει με ειδικούς και εμπειρογνώμονες. Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Είναι θεωρητικό. Προοπτική θα υπάρχει τέλος του 2013 όταν θα έχει επιβεβαιωθεί το κοίτασμα με τη δεύτερη γεώτρηση. 
 
Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό επαναλήφθηκαν οι βασικοί του δείκτες που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 3.5%, 1.5% πληθωρισμό και δημόσιο χρέος 85.8% του ΑΕΠ χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
 
Πανίκος Δημητριάδης
Στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Διοικητήςτης Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, επισήμανε με τη σειρά του, ότι η άμεση εφαρμογή της τελικής συμφωνίας που θα προκύψει με την Τρόικα και η πιστή υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2013 αποτελούν τα εχέγγυα για την επάνοδο της οικονομικής σταθερότητας. 
 
Ο κ. Δημητριάδης χαιρέτισε την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τρόικα την περασμένη βδομάδα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις από μέρους της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, καθώς και την ευρύτερη πολιτική συναίνεση που ακολούθησε της συμφωνίας αυτής. 
 
Η γενική μας εκτίμηση για τη συμφωνία, πρόσθεσε, είναι ότι είναι η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις περιστάσεις. Είναι πεποίθησή μου, συνέχισε, ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αποτελεί την ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια ως απότοκο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.  Πρωταρχικός μας στόχος, συμπλήρωσε,  είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. 
 
Η κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, τόνισε έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2011, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τα δανειακά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και των απωλειών από την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι οικονομικές διασυνδέσεις με την ελληνική οικονομία, επισήμανε,  συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, η δε συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έχει σοβαρό αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. 
 
Οι αρνητικές εξελίξεις, συνέχισε, στον τραπεζικό τομέα υποχρέωσαν, όπως γνωρίζετε, τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες να ζητήσουν οικονομική στήριξη από το κράτος και οδήγησαν την κυβέρνηση να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. 
 
Σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, συμπλήρωσε, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2011. Η συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής, εξήγησε,  προέρχεται από τη μεγάλη συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, κυρίως των κατασκευών, καθώς και της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Αυτό, πρόσθεσε, αντανακλάται σε μια συνεχή και σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα, όπως παρουσιάζονται στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό, αντανακλούν την επίδραση των μέτρων που έχουν περιληφθεί. 
 
Θα πρέπει, όμως, σημείωσε, να επισημανθεί ότι η άμεση υιοθέτηση και αυστηρή υλοποίηση των μέτρων αυτών θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης καθώς και στην εξάλειψη της αβεβαιότητας στηρίζοντας μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. 
 
Ασφαλώς, υπέδειξε, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις συντελούνται στην οικονομική δραστηριότητα από την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης και σε συνεργασία με την Τρόικα να προβαίνουμε στις απαραίτητες διορθώσεις αναπροσαρμογές όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο. 
 
Υπογραμμισε δε, ότι καθοριστικό παράγοντα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία θα διαδραματίσει η επίτευξη συναίνεσης, στην οποία προσβλέπω και ευελπιστώ από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 
 
Επανέλαβε τέλος, ότι  η πλήρης εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μείωση του ποσοστού ανεργίας.
 
Η άμεση εφαρμογή της τελικής συμφωνίας που θα προκύψει με την Τρόικα, κατέληξε, και η πιστή υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2013 αποτελούν τα εχέγγυα για την επάνοδο της οικονομικής σταθερότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: