Το θράσος του Ντάουνερ έφθασε μέχρι τις εκλογές

Δεν θα επιτρέψει, είπε, να χρησιμοποιηθούν τα ΗΕ στην προεκλογική εκστρατεία.-  Θα θέσει στον νέο Πρόεδρο όσα έγιναν κατά την προεδρία Χριστόφια, διευκρίνισε. – Συναντήθηκε χθες με Χριστόφια και Έρογλου.-

Δεν θα επιτρέψουμε τα Ηνωμένα Εθνη να χρησιμοποιηθούν ακούσια για προεκλογικούς σκοπούς από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.


 Ο Αυστραλός διπλωμάτης υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να αναμειχθούν υπό οποιαδήποτε μορφή στις εκλογές, αφού «πρόκειται για εκλογές στις οποίες θα μιλήσει ο λαός της Κύπρου, και αυτός θα αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενός του ηγέτης και αυτό είναι εξ ολοκλήρου ένα θέμα που τον αφορά αυτόν και δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα εσωτερικό θέμα για τους Κύπριους».

  Υπογράμμισε πως δεν θέλει με κανένα τρόπο ο,τιδήποτε κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη να παρεισφρύσει στην προεκλογική εκστρατεία και πως μετά τις εκλογές φυσιολογικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν επαφές με το άτομο που θα εκλεγεί, και θα επιστήσουν την προσοχή του στο τί έχει επιτευχθεί ως τώρα, υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.
 Παράλληλα ο κ. Ντάουνερ σημείωσε πως ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να πάρει τις δικές του ή τις δικές της αποφάσεις για το τί θέλει να κάνει και πώς θα προχωρήσουν.

 «Εμείς καθοδηγούμαστε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελούν βάση της εργασίας μας και έτσι θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές», είπε.

 Ερωτηθείς για έγγραφο με συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών που ετοιμάζει, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος από πού προήλθε αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως φαίνεται να έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που του αξίζει.

 Ανέφερε πως τα ΗΕ έχουν κρατήσει σημειώσεις και αρχεία για το πώς προχωρά αυτή η διαδικασία και πρόσθεσε πως καθώς προχωρούμε προς τις προεδρικές εκλογές «συγκεντρώνουμε αυτή τη δουλειά και αυτό κάνουμε, τα άτομά μας εδώ στη Λευκωσία ιδιαίτερα, και χρειάζεται να γίνει κάποια τεχνική δουλειά σε σχέση με το πώς καταγράφουμε τα έγγραφα και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία απομένουν να γίνουν».

 Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν κάνει αυτή τη δουλειά και αυτοί που ενδιαφέρονται να τη δουν – εκτός του προεκλογικού περιβάλλοντος - ώστε να μην εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία θα είμαστε ευτυχείς να μιλήσουμε με αυτούς για τη δουλειά αυτή.

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος είχε το απόγευμα συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ανέφερε επίσης πως βρίσκεται στο νησί για μερικές ημέρες για να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες καθώς με άλλους που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να μιλήσουν για την εργασία στις τεχνικές επιτροπές που βρίσκεται υπό εξέλιξη – με μερικές να εργάζονται καλύτερα από άλλες – για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν αυτές τις τεχνικές επιτροπές, αλλά και για να μεταφέρει στον Πρόεδρο Χριστόφια και στους άλλους το κλίμα των συζητήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη πριν περίπου τρεις εβδομάδες, οπόταν, κατά τη διάρκεια τριών ημερών, όπως ανέφερε, είχαν εντατικές συνεδρίες κατάθεσης ιδεών (brainstorming sessions) για το Κυπριακό.

 Υπογράμμισε πως η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί να δει την εκπλήρωση της φιλοδοξίας των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

 Είπε πως ο ίδιος έδωσε αναφορά στη Νέα Υόρκη για την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια οπόταν ο ίδιος αναμείχθηκε στη διαδικασία και πως εξέτασαν και ορισμένες από τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν.
 «Η συνολική μου άποψη είναι πως υπήρξε πολλή πρόοδος κατά τα τελευταία λίγα χρόνια αλλά σίγουρα παραμένουν ορισμένα εμπόδια και δυσκολίες που δεν έχουν επιλυθεί», ανέφερε.

 Ανέφερε πως όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και εκλεγεί κάποιος, τότε φυσιολογικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν επαφές με αυτό το άτομο, και θα επιστήσουν την προσοχή του στο τί έχει επιτευχθεί ως τώρα, υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια. Υπογράμμισε πως ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να πάρει τις δικές του ή τις δικές της αποφάσεις για το τί θέλει να κάνει και πώς θα προχωρήσουν.

Ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε ποιός θα κερδίσει τις εκλογές» και «δεν συμμετέχουμε στο παιγνίδι της σοφιστείας για να μελετούμε πολιτικά στοιχεία κλπ. Αυτό είναι θέμα για τους ανθρώπους εδώ να το πράξουν και δεν κάνουμε προβλέψεις για το ποιός μπορεί να νομίζουμε ότι θα κερδίσει τις εκλογές».

 Είπε πως θα αφήσουν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους και αυτό που θα κάνουν είναι να συζητήσουν με το νικητή στη βάση αυτών που γνωρίζουν, αυτών που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν, των εμπειριών τους και του τί πιστεύουν ότι είναι η άποψη των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων σε σχέση με αυτό το θέμα, καθοδηγούμενοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι θεμελιώδους σημασίας στη δουλειά των Ηνωμένων Εθνών.

 Πρόσθεσε πως εφόσον τα ψηφίσματα για την Κύπρο παραμένουν ως έχουν, είναι από αυτά που καθοδηγείται η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.
 Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως «θα μιλήσουμε με όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, στη βάση αυτού που αντιλαμβανόμαστε ότι έγινε στο παρελθόν», αναφερόμενος παράλληλα σε ένα γνωμικό που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει τους διαδόχους της» και έτσι μια μελλοντική κυβέρνηση δικαιούται, όπως είπε, να λάβει αποφάσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα.

 Ότι και να θέλει να κάνει ο μελλοντικός Πρόεδρος της Κύπρου θα μιλήσουμε με αυτό το άτομο όποιο και να είναι και αυτό που μας δεσμεύει εμάς είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Έθνών εκτός και εάν αυτά τα ψηφίσματα αλλάξουν, ανέφερε.

 Σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει το τι θα θέλει να κάνει ο επόμενος Πρόεδρος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι διάφοροι υποψήφιοι έχουν διαφορετικές θέσεις στο Κυπριακό τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον.
 Είπε πως εάν ο επόμενος Πρόεδρος θέλει να δει και να συζητήσει για το τι έχει επιτευχθεί από την 3η Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι που οι διαπραγματεύσεις αναστάληκαν αυτό το έτος, τα Ηνωμένα Έθνη θα συζητήσουν για αυτά με αυτόν ή αυτήν που θα εκλεγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: