Τέλος στις συσκέψεις – Αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Το ΔΝΤ απαιτεί να έχει λόγο στα έσοδα από το Φυσικό Αέριο.- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμες οι τελικές αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης – Κωδικοποίηση σε νέα σύσκεψη των Αρχηγών στο Προεδρικό το Σαββατοκυρίακο.- Και μετά Τρόικα.- Μετράμε πια μέρες, δηλώνει ο Αβέρωφ.- 

Η τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν «και οπωσδήποτε εντός του μήνα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας.


Ο κ. Σιαρλή προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της τελευταίας σύσκεψης μεταξύ της Κυβέρνησης και των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και στις τρεις συναντήσεις με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων καταγράφηκαν «σημεία συναντίληψης σε πολλούς τομείς».

Ο κ. Σιαρλή είπε, επίσης, ότι «υπήρξαν όμως και κάποια σημεία επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας ότι επί του συνόλου των προτάσεων που συζητήθηκαν με τα κόμματα, «πιστεύω ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό πακέτο».
Τόνισε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι στο κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «υπήρξε σύγκλιση απόψεων».
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «βαίνουμε σε μια κατεύθυνση όπου θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συνολικό κείμενο το οποίο θα μπορούμε στη συνέχεια να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε με την ομάδα της Τρόικας πολύ σύντομα».

 Όπως είπε, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους συνδικαλιστές, ενώ άφησε να νοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των αρχηγών των Κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Σημείωσε ότι η τελική διαπραγμάτευση θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν «και οπωσδήποτε εντός του μήνα», ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Υπουργός συμφώνησε με το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να αρχίσει εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του η αίτηση μας για χρηματοδότηση να έχει θετική κατάληξη.
Ο κ. Σιαρλή έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες οι οποίες βρέθηκαν στην ίδια θέση με τη δική μας, σημειώνοντας ότι «είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι στο τέλος της ημέρας καταλήγουν όλες οι χώρες σε ένα μνημόνιο και παίρνουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται».

«Πιστεύω ότι και εμείς εκεί θα καταλήξουμε» είπε.
Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σ’ αυτές τις χώρες υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τους πολίτες και ερωτηθείς κατά πόσον παρόμοια φαινόμενα θα ζήσουμε και εδώ στην Κύπρο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «εύχομαι ότι εμείς εδώ στην Κύπρο θα τα αποφύγουμε».

Όπως είπε, σε καμία απ’ αυτές τις χώρες στις οποίες σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πλευράς των πολιτών δεν προηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις που έγιναν εδώ στην Κύπρο και με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Σιαρλή είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει ποτέ να συγκρίνεται η περίπτωση της Κύπρου με αυτή της Ελλάδας, η οποία είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «στόχος ήταν να υποβάλουμε έναν ολοκληρωμένο προϋπολογισμό για το 2013 στις 20 ή 22 του μηνός», ο οποίος να λαμβάνει υπόψη, όπως είπε, «και τυχόν αλλαγές που πιθανόν να προέκυπταν από τις συζητήσεις που γίνονται τώρα.»
«Πιστεύω ότι δεν είμαστε μακριά από εκείνη την ημερομηνία», είπε και εξέφρασε τη θέση ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» σε περίπτωση που χρειαστεί να διαφοροποιηθεί αυτή η ημερομηνία για δύο -τρείς μέρες.
Ερωτηθείς να πει ποίο είναι τελικά το ποσό για το οποίο θα απευθυνθούμε στην Τρόικα, είπε ότι το τελικό ποσό θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με την Τρόικα.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι γνωστό και πρόσθεσε ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα ποσά. «Εμείς ως Υπουργείο ουδέποτε αναφερθήκαμε σε οποιοδήποτε ποσό», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ποσό «που επεξεργαζόμαστε συνέχεια, πολλά σενάρια έχουν ετοιμαστεί».
Επανάλαβε ότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχει διαφορά μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας.    

Ανέφερε ότι το ποσό για επαναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων του κράτους για τα επόμενα τρία χρόνια είναι γνωστό και ανέρχεται στα 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ.  

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τρόικα έχει διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς, ο κ. Σιαρλή διέψευσε τις πληροφορίες.
«Η ομάδα της Τρόικας προσβλέπει σε μια μείωση των απολαβών. Το πώς θα επιτύχουμε αυτή τη μείωση είναι θέμα δικής μας επεξεργασίας και δικής μας εισήγησης», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για τις αποκοπές των κοινωνικών παροχών.
Ανέφερε ότι «όσον αφορά τις αποκοπές, θέλουν μια μονιμότητα στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι περικοπές», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που θέλουν οι αποκοπές να είναι μόνιμης μορφής, σταδιακές, έτσι ώστε στον τρίτο χρόνο του προγράμματος – και αυτή ήταν δική τους εισήγηση – να έχει επιτευχθεί ένα συνολικό ποσό της τάξης των 975 εκατομμύριων ευρώ».

Ερωτηθείς ποίος θα διαπραγματευθεί το θέμα των τραπεζών, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά το μνημόνιο και κατά συνέπεια εμείς έχουμε τη τελική ευθύνη. Φυσικά εμείς εργαζόμαστε πολύ σε πολύ στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα γι΄αυτό το θέμα».

Ο κ. Σιαρλή είπε επίσης ότι η ομάδα της Τρόικας με την οποία θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση δεν θα είναι η ίδια όπως και τις προηγούμενες φορές, αλλά θα είναι μια μικρή ομάδα, , προσθέτοντας ότι «θα επικεντρωθούμε πάνω στα λίγα σημεία που θα έχουν απομείνει και χρειάζονται συζήτηση και διαπραγμάτευση».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σύντομη «και μετά θα έχουμε χρόνο – αν όλα εξελιχθούν ομαλά – για να πάμε στις 12 Νοεμβρίου στο Eurogroup. ασχέτως με ποία άλλα θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα».
Ο Υπουργός τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για μια χώρα όσον αφορά την αξιοπιστία της  όταν συμφωνήσει με την Τρόικα σε ένα πακέτο για την οικονομική στήριξης της και όταν αυτό το πακέτο εγκριθεί από το Eurogroup και από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης και της τρόικας το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μνημονίου.

ΔΝΤ και ΦΑέριο

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το ΔΝΤ φέρει σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων που θα προκύψουν από την δεύτερο γύρο αδειοδότησης της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για σκοπούς ανάπτυξης, ο κ. Σιαρλή είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Τρόικα εξέφρασε ανησυχία και «θέλουν να γνωρίζουν το σκεπτικό πίσω από αυτή την πράξη».

«Πέραν αυτού, δεν είναι κάτι που θα σταματήσει την εξέλιξη των πραγμάτων. Τουναντίον είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και να τους δώσουμε, ίσως, περισσότερες εξηγήσεις και ενημέρωση και για τους τομείς που θα επενδυθούν τα χρήματα», είπε.   
 
Ερωτηθείς αναφορικά για τις επαφές του στο Τόκυο και στην Μπανγκόκ, είπε ότι είχε πολύ χρήσιμες επαφές και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα σοφό άνθρωπο με τον οποίο , όπως είπε, συζήτησε οικονομικά θέματα αλλά και θέματα με πολιτική πτυχή.

Ανέφερε συγκεκριμένα  ότι ο κ. Σόιμπλε του εξήγησε πως η Γερμανία κατάφερε να πετύχει το οικονομικό θαύμα μετά τη συνένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

ΟΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 


Οι συγκλίσεις των κομμάτων αφορούν 
Την αναδιάρθρωση της ΑΤΑ και όχι την κατάργηση του θεσμού 
Τη διατήρησηση του 13ου μισθού 
Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών 
Στην αυτονομία του Συνεργατικού Κινήματος 
Στα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό τομέα 
Στις κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις 
Στην κατάργηση του αφορολόγητου οχήματος για τους βουλευτές και του κρατικούς αξιωματούχους. (Θα εξαιρούνται οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι). 
Στην εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας στο δημόσιο τομέα 
Στην υποχρεωτική φορολογική δήλωση και στην υποχρεωτική υποβολή κεφαλαιουχικής περιουσιακής κατάστασης. 
Στην αφαίρεση της κυβερνητικής εισήγησης για επιπρόσθετη συνεισφορά όλων των υπαλλήλων στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής 

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 

Οι διαφωνίες των κομμάτων εστιάζονται: 
Στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο στη δημόσια υπηρεσία (ΑΚΕΛ-Επιφυλάξεις ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ) 
Στη δημιουργία καζίνο (ΑΚΕΛ) 
Στην επιβολή κλιμακωτού τέλους για επιχειρήσεις ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) 
Στην αύξηση της λογιζόμενης διανομής κέρδους από 20% σε 21% (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) 
Στη διαφοροποίηση του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία και κυρίως στην κατάργηση του απογεύματος της Τετάρτης (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) 
Στη φορολογία στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) 
Με βάση τη νέα αντριπρόταση της κυβέρνηση η τιμή του καπνού μειώνεται από τα 150 ευρώ το κιλό, η στα 100 ευρώ το κιλό. Όσο αφορά τα έτοιμα τσιγάρα, η αύξηση διαμορφώνεται στα 30 σεντ το πακέτο αντί 25 που είχε αρχικά προταθεί.
Στην αύξηση του ΦΠΑ στη ξενοδοχειακή βιομηχανία (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) 

Στο νέο πακέτο μέτρων που παρέδωσε χθες η κυβέρνηση στα κόμματα προβλέπονται εξοικονομήσεις 979 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τετραετίας σε σύγκριση με 1 δις 17 εκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πακέτο. 

Μετράμε πια μέρες, δηλώνει ο Αβέρωφ 

Έκκληση στην Κυβέρνηση όπως πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως "δυστυχώς βρισκόμαστε στη δεινή θέση να μετράμε πια μέρες".

Σε δηλώσεις στο επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ προσήλθε στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με πνεύμα εποικοδομητικό ώστε να υπάρξει σύγκλιση, η οποία, όπως είπε, σε κάποια ζητήματα έχει επιτευχθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι "διατηρούμε και τις δικές μας θέσεις και επιφυλάξεις που έχουμε ήδη καταθέσει".

"Οι συγκλίνουσες απόψεις όμως δεν συνιστούν και αποτελεσματική λύση του προβλήματος", είπε και πρόσθεσε: "Η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημοσιονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα ελπίδα και προοπτική".

Όπως ανέφερε, "η Κυβέρνηση, που έχει ήδη καθυστερήσει να λάβει μέτρα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, έχει την ευθύνη της τελικής διαπραγμάτευσης".

"Δυστυχώς ο χρόνος που χάθηκε έχει εξασθενίσει τη διαπραγματευτική μας θέση", είπε, προσθέτοντας ότι "σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να αφήσουν στην άκρη τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια που άλλωστε η πραγματικότητα τα έχει ξεπεράσει".

Σημειώνοντας πως από την αρχή ο ΔΗΣΥ εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Νεοφύτου συνέχισε απευθύνοντας "δραματική έκκληση στην Κυβέρνηση, να συναισθανθεί τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουμε περιέλθει".

"Δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δεινή θέση να μετράμε πια μέρες. Επιβάλλεται και η Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και τις επόμενες ώρες με αποφασιστικότητα, ιστορική ευθύνη να πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο μας στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα", κατέληξε

Δεν υπάρχουν σχόλια: