Ενδεχομένως να επηρεάσει και το ευρωσύστημα, προειδοποιεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου , και ο Νικόλας Παπαδόπουλος τη χαρακτηρίζει ως το τελευταίο καρφί του Χριστόφια στο φέρετρο της οικονομίας..- Γιατί δεν τον έβαλε ο ΔΗΣΥ υποψήφιο του για τις προεδρικές, διερωτάται ο Κατσουρίδης.- Εμείς έχουμε υποψήφιο, απαντά ο ΔΗΣΥ.-
Την έντονη αντίδραση κομμάτων προκαλούν τα όσα διαρρέουν τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Ο Δημήτρης Χριστόφιας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που διαρρέουν από κύκλους του Προεδρικού, θα τον αντικαταστήσει με τον Πανίκο Δημητριάδη.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αντικατάσταση του Ορφανίδη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ενδεχομένως να επηρεάσει και καταστάσεις στο Ευρωσύστημα, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ενέργεια του Προέδρου ως «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας»
Ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα να κάνει την επιλογή του προσώπου, αν και σημείωσε ότι έχει καθυστερήσει ήδη.
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να μπαίνει σε ονόματα.
«Ταπεινά υποδεικνύω ότι η απόφαση του Προέδρου δεν είναι απόφαση που αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου» λόγω της κατάστασης στο Ευρωσύστημα και την Κύπρο, είπε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόσθεσε ότι η επιλογή του προσώπου μπορεί να είναι μια αξιόπιστη επιλογή που θα έχει πέραση και λόγο στο Ευρωσύστημα και θα είναι και βοηθητική για την Κύπρο, μπορεί όμως να είναι και μια επιλογή, όπως άλλες επιλογές στο παρελθόν, που όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και αναταράξεις εκτός Κύπρου.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε νωρίτερα στην κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, λέγοντας πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να αντλήσουν από ιδίους πόρους, από τους μετόχους ή από τις αγορές έναν ποσό που ίσως πλησιάζει τα δύο δις ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο κάποια από τις κυπριακές τράπεζες να μην μπορέσει να εξασφαλίσει αυτά τα σημαντικά ποσά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011.
«Πέραν των ευθυνών που υπάρχουν και που πολλάκις έχω αναφερθεί στο παρελθόν, προτεραιότητα σήμερα είναι η στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και η διασφάλιση της φερεγγυότητάς του και η εγγύηση των καταθέσεων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, την ώρα που δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης κατατάσσουν την Κύπρο στην κατηγορία των σκουπιδιών, «χρειάζεται να δούμε τι θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, το Ecofin, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και να κρατήσουμε την αξιοπιστία μας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δημιουργούνται νέα γκρίζα σύννεφα πάνω από τον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης, λόγω της αβεβαιότητας της έκβασης των γαλλικών εκλογών, αλλά και των εξελίξεων στην Ολλανδία.
Είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο επικρατέστερος για νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, μια απόφαση που είχε καθησυχάσει κάπως τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Ακόμη αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ολλανδία, μιας από τις έξι χώρες της ΕΕ με αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία έχει λάβει προειδοποιήσεις να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών για να μην απολέσει την αξιολόγησή της.
Ενώ όλοι επικεντρωνόταν στην δυνατότητα της Ισπανίας και της Ιταλίας να είναι αξιόπιστες προς το δημόσιο χρέος, δημιουργούνται επιπρόσθετες ανησυχίες στην Ευρώπη και στο Ευρωσύστημα, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
Παπαδόπουλος: «Τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας»
«Ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της Κύπρου, το οποίο κτίζει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια», χαρακτήρισε τον μη διορισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
«Ο κ. Ορφανίδης έχει την απαραίτητη πείρα και τις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα και έχει το απαραίτητο κύρους για να μεταφέρει τις θέσεις της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπογράμμισε τις διαπροσωπικές σχέσεις του νυν διοικητή της κεντρικής τράπεζας με σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως είναι η ΕΚΤ, οι οποίος όπως είπε μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Κύπρου.
«Αντίθετα η απομάκρυνση του από τη θέση του Διοικητή αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου, θα στείλει παντελώς λανθασμένα πολιτικά και οικονομικά μηνύματα, θα αυξήσει την ανασφάλεια των διεθνών αγορών για την Κυπριακή οικονομία και ο κίνδυνος ένταξης μας σε μηχανισμό στήριξης θα αυξηθεί.»
Τέλος είπε ότι το ΔΗΚΟ απευθύνει ύστατη έκκληση προς τον Δημήτρη Χριστόφια να μη βάλει τα μικροκομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη.
ΕΥΡΩΚΟ: «Απώλεια η αντικατάσταση του Αθανάσιου Ορφανίδη»
Απώλεια για την Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα για την οικονομία, χαρακτήρισε την αντικατάσταση του νυν διοικητή, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Κληθείς να σχολιάσει ότι η τρέχουσα θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη λήγει σε λίγες ημέρες σε μια περίοδο κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι ''επιπρόσθετα η αντικατάσταση του θα εκπέμψει ένα πνεύμα ρεβανσισμού και θα χαλάσει μια καλή εικόνα που υπάρχει σήμερα για την Κεντρική Τράπεζα, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η οικονομία του τόπου''.
Oικολόγοι: "Ο Πρόεδρος να ακούσει τη φωνή της λογικής και να επαναδιορίσει τον Ορφανίδη"
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ανακοίνωση του, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''να ακούσει τη φωνή της λογικής'', όπως αναφέρει, ''και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια για την Κύπρο και την Ευρώπη''.
Η τρέχουσα θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη λήγει σε λίγες ημέρες σε μια περίοδο κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως ''σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης δίνει μάχες για την Κύπρο και την ευρωζώνη, στην Κύπρο, στη Φρανκφούρτη, πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου''.
Η βαθιά γνώση του αντικειμένου και του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών, η αξιοπιστία και η διεθνής εκτίμηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιτρέπουν στον Αθανάσιο Ορφανίδη να κερδίζει μάχες, πείθοντας τους εταίρους μας.
''Καθώς οι κυπριακές Τράπεζες προσπαθούν να εξεύρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που προέκυψαν από τις άστοχες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα και να ικανοποιήσουν τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που θα ισχύουν από το τέλος Ιουνίου 2012, και ενώ η Κύπρος κινδυνεύει να υποστεί (άδικα) νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (σε αρμονική συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών) χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι'', προστίθεται.
Σε τέτοιους καιρούς, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δεν είναι σοφή η αλλαγή του Διοικητή που ηγείται της προσπάθειας.
Σε αντίθεση με άλλα δημοκρατικά συντάγματα, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς διαβούλευση και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η απόφαση του Προέδρου για διορισμό Διοικητή για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνουν οι Οικολόγοι, θα είναι καθοριστική για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και για την ευημερία των Κυπρίων πολιτών.
''Καθώς ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των 330 εκατομμυρίων πολιτών της ευρωζώνης, η απόφαση του Προέδρου είναι επίσης σημαντική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες'', προστίθεται.
''Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που του παρέχει το Σύνταγμα για διορισμό Διοικητή. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπισή των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μακριά από προσωπικές και κομματικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και παραμερίζοντας προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα'', καταλήγει η ανακοίνωση.
Απάντηση ΑΚΕΛ: "Πότε είτε κόμμα, είτε άτομα έστησαν επανάσταση όταν τελείωνε η θητεία ενός Διοικητή;"
Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις κομμάτων σε σχέση με το θέμα του διορισμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης διερωτήθηκε «πότε είτε κόμμα, είτε άτομα έστησαν επανάσταση όταν τελείωνε η θητεία ενός Διοικητή για να παραμείνει ή για να φύγει».
Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται για τοποθετήσεις κομμάτων αλλά για δύο-τρεις συγκεκριμένους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι η Κύπρος θα καταστραφεί εάν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ο Αθανάσιος Ορφανίδης.
«Εγώ διερωτώμαι αυτοί οι συνάδελφοι που θεωρούν ότι η Κύπρος θα καταστραφεί εάν είναι άλλος ο Διοικητής, έχουν βάλει το όνομα του κ. Ορφανίδη στο κόμμα τους για υποψήφιο Πρόεδρο; Δεν είναι καλύτερα εάν είναι ο κ. Ορφανίδης, αφού περίπου μπορεί να χειριστεί τέλεια την οικονομία, παρά αν είναι ο κ. Αναστασιάδης, που δεν είναι οικονομολόγος. Εάν το κύριο μέτωπο είναι η οικονομία, αυτοί που έχουν αυτή την άποψη τον έχουν εισηγηθεί στις εσωκομματικές τους διαδικασίες;» διερωτήθηκε.
Εκ νέου στην αντεπίθεση ο ΔΗΣΥ
Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Κατσουρίδης, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου ότι δεν είναι ο ΔΗΣΥ που αναζητεί υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά μάλλον το ΑΚΕΛ.
«Η ειρωνία του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΑΚΕΛ κ. Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος κάλεσε όσους προασπίζονται το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εάν τον εκτιμούν τόσο πολύ, να τον προτείνουν για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλεί θυμηδία», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να επικαλείται τις μεγάλες τραπεζικές ζημιές από την κρίση χρέους της Ελλάδας για να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες που φέρνουν κατά την άποψη του, την Κύπρο στα πρόθυρα του Μηχανισμού Στήριξης.
Την έντονη αντίδραση κομμάτων προκαλούν τα όσα διαρρέουν τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Ο Δημήτρης Χριστόφιας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που διαρρέουν από κύκλους του Προεδρικού, θα τον αντικαταστήσει με τον Πανίκο Δημητριάδη.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αντικατάσταση του Ορφανίδη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ενδεχομένως να επηρεάσει και καταστάσεις στο Ευρωσύστημα, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ενέργεια του Προέδρου ως «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας»
Ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα να κάνει την επιλογή του προσώπου, αν και σημείωσε ότι έχει καθυστερήσει ήδη.
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να μπαίνει σε ονόματα.
«Ταπεινά υποδεικνύω ότι η απόφαση του Προέδρου δεν είναι απόφαση που αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου» λόγω της κατάστασης στο Ευρωσύστημα και την Κύπρο, είπε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόσθεσε ότι η επιλογή του προσώπου μπορεί να είναι μια αξιόπιστη επιλογή που θα έχει πέραση και λόγο στο Ευρωσύστημα και θα είναι και βοηθητική για την Κύπρο, μπορεί όμως να είναι και μια επιλογή, όπως άλλες επιλογές στο παρελθόν, που όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και αναταράξεις εκτός Κύπρου.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε νωρίτερα στην κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, λέγοντας πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να αντλήσουν από ιδίους πόρους, από τους μετόχους ή από τις αγορές έναν ποσό που ίσως πλησιάζει τα δύο δις ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο κάποια από τις κυπριακές τράπεζες να μην μπορέσει να εξασφαλίσει αυτά τα σημαντικά ποσά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011.
«Πέραν των ευθυνών που υπάρχουν και που πολλάκις έχω αναφερθεί στο παρελθόν, προτεραιότητα σήμερα είναι η στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και η διασφάλιση της φερεγγυότητάς του και η εγγύηση των καταθέσεων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, την ώρα που δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης κατατάσσουν την Κύπρο στην κατηγορία των σκουπιδιών, «χρειάζεται να δούμε τι θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, το Ecofin, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και να κρατήσουμε την αξιοπιστία μας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δημιουργούνται νέα γκρίζα σύννεφα πάνω από τον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης, λόγω της αβεβαιότητας της έκβασης των γαλλικών εκλογών, αλλά και των εξελίξεων στην Ολλανδία.
Είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο επικρατέστερος για νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, μια απόφαση που είχε καθησυχάσει κάπως τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Ακόμη αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ολλανδία, μιας από τις έξι χώρες της ΕΕ με αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία έχει λάβει προειδοποιήσεις να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών για να μην απολέσει την αξιολόγησή της.
Ενώ όλοι επικεντρωνόταν στην δυνατότητα της Ισπανίας και της Ιταλίας να είναι αξιόπιστες προς το δημόσιο χρέος, δημιουργούνται επιπρόσθετες ανησυχίες στην Ευρώπη και στο Ευρωσύστημα, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
Παπαδόπουλος: «Τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας»
«Ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της Κύπρου, το οποίο κτίζει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια», χαρακτήρισε τον μη διορισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
«Ο κ. Ορφανίδης έχει την απαραίτητη πείρα και τις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα και έχει το απαραίτητο κύρους για να μεταφέρει τις θέσεις της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπογράμμισε τις διαπροσωπικές σχέσεις του νυν διοικητή της κεντρικής τράπεζας με σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως είναι η ΕΚΤ, οι οποίος όπως είπε μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Κύπρου.
«Αντίθετα η απομάκρυνση του από τη θέση του Διοικητή αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου, θα στείλει παντελώς λανθασμένα πολιτικά και οικονομικά μηνύματα, θα αυξήσει την ανασφάλεια των διεθνών αγορών για την Κυπριακή οικονομία και ο κίνδυνος ένταξης μας σε μηχανισμό στήριξης θα αυξηθεί.»
Τέλος είπε ότι το ΔΗΚΟ απευθύνει ύστατη έκκληση προς τον Δημήτρη Χριστόφια να μη βάλει τα μικροκομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη.
ΕΥΡΩΚΟ: «Απώλεια η αντικατάσταση του Αθανάσιου Ορφανίδη»
Απώλεια για την Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα για την οικονομία, χαρακτήρισε την αντικατάσταση του νυν διοικητή, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Κληθείς να σχολιάσει ότι η τρέχουσα θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη λήγει σε λίγες ημέρες σε μια περίοδο κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι ''επιπρόσθετα η αντικατάσταση του θα εκπέμψει ένα πνεύμα ρεβανσισμού και θα χαλάσει μια καλή εικόνα που υπάρχει σήμερα για την Κεντρική Τράπεζα, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η οικονομία του τόπου''.
Oικολόγοι: "Ο Πρόεδρος να ακούσει τη φωνή της λογικής και να επαναδιορίσει τον Ορφανίδη"
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ανακοίνωση του, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''να ακούσει τη φωνή της λογικής'', όπως αναφέρει, ''και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια για την Κύπρο και την Ευρώπη''.
Η τρέχουσα θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη λήγει σε λίγες ημέρες σε μια περίοδο κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως ''σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης δίνει μάχες για την Κύπρο και την ευρωζώνη, στην Κύπρο, στη Φρανκφούρτη, πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου''.
Η βαθιά γνώση του αντικειμένου και του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών, η αξιοπιστία και η διεθνής εκτίμηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιτρέπουν στον Αθανάσιο Ορφανίδη να κερδίζει μάχες, πείθοντας τους εταίρους μας.
''Καθώς οι κυπριακές Τράπεζες προσπαθούν να εξεύρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που προέκυψαν από τις άστοχες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα και να ικανοποιήσουν τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που θα ισχύουν από το τέλος Ιουνίου 2012, και ενώ η Κύπρος κινδυνεύει να υποστεί (άδικα) νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (σε αρμονική συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών) χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι'', προστίθεται.
Σε τέτοιους καιρούς, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δεν είναι σοφή η αλλαγή του Διοικητή που ηγείται της προσπάθειας.
Σε αντίθεση με άλλα δημοκρατικά συντάγματα, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς διαβούλευση και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η απόφαση του Προέδρου για διορισμό Διοικητή για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνουν οι Οικολόγοι, θα είναι καθοριστική για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και για την ευημερία των Κυπρίων πολιτών.
''Καθώς ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των 330 εκατομμυρίων πολιτών της ευρωζώνης, η απόφαση του Προέδρου είναι επίσης σημαντική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες'', προστίθεται.
''Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που του παρέχει το Σύνταγμα για διορισμό Διοικητή. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπισή των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μακριά από προσωπικές και κομματικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και παραμερίζοντας προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα'', καταλήγει η ανακοίνωση.
Απάντηση ΑΚΕΛ: "Πότε είτε κόμμα, είτε άτομα έστησαν επανάσταση όταν τελείωνε η θητεία ενός Διοικητή;"
Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις κομμάτων σε σχέση με το θέμα του διορισμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης διερωτήθηκε «πότε είτε κόμμα, είτε άτομα έστησαν επανάσταση όταν τελείωνε η θητεία ενός Διοικητή για να παραμείνει ή για να φύγει».
Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται για τοποθετήσεις κομμάτων αλλά για δύο-τρεις συγκεκριμένους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι η Κύπρος θα καταστραφεί εάν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ο Αθανάσιος Ορφανίδης.
«Εγώ διερωτώμαι αυτοί οι συνάδελφοι που θεωρούν ότι η Κύπρος θα καταστραφεί εάν είναι άλλος ο Διοικητής, έχουν βάλει το όνομα του κ. Ορφανίδη στο κόμμα τους για υποψήφιο Πρόεδρο; Δεν είναι καλύτερα εάν είναι ο κ. Ορφανίδης, αφού περίπου μπορεί να χειριστεί τέλεια την οικονομία, παρά αν είναι ο κ. Αναστασιάδης, που δεν είναι οικονομολόγος. Εάν το κύριο μέτωπο είναι η οικονομία, αυτοί που έχουν αυτή την άποψη τον έχουν εισηγηθεί στις εσωκομματικές τους διαδικασίες;» διερωτήθηκε.
Εκ νέου στην αντεπίθεση ο ΔΗΣΥ
Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Κατσουρίδης, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου ότι δεν είναι ο ΔΗΣΥ που αναζητεί υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά μάλλον το ΑΚΕΛ.
«Η ειρωνία του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΑΚΕΛ κ. Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος κάλεσε όσους προασπίζονται το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εάν τον εκτιμούν τόσο πολύ, να τον προτείνουν για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλεί θυμηδία», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να επικαλείται τις μεγάλες τραπεζικές ζημιές από την κρίση χρέους της Ελλάδας για να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες που φέρνουν κατά την άποψη του, την Κύπρο στα πρόθυρα του Μηχανισμού Στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου