Η Κύπρος μόνη χώρα στη Μεσόγειο με Αρχείο Τραύματος

Δημιουργήθηκε με υποδομή και λογισμικό που δώρισε η CYTA.-

Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Μεσογείου που θα διαθέτει Αρχείο Τραύματος και σε αυτό θα καταγράφονται όλες οι ιατρικές πράξεις στην περίθαλψη του τραυματία από τη στιγμή του τον παραλαμβάνει το ασθενοφόρο, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Southern California Δημήτρης Δημητριάδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση, όπως αφεθούν κατά μέρος κομματικές και προσωπικές αντιπαλότητες και εγωισμοί ώστε να προχωρήσει η δημιουργία και του πρώτου κέντρου τραύματος.

Ο μαραθώνιος δημιουργίας συστήματος αντιμετώπισης τραύματος έφθασε στο τελευταίο στάδιο μετά τη λειτουργία Αρχείου Τραύματος, είπε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε ότι στην πορεία θα δείτε τις ανάγκες και ανάλογα θα ενεργήσετε, επισημαίνοντας ότι «από κάπου πρέπει να αρχίσετε».

Η λειτουργία του Αρχείου Τραύματος, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά και τη CYTA, όταν λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη με το σύστημα αντιμετώπισης τραύματος η δημιουργία «Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας» θα συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας των πολυτραυματιών κατά 25%.

Το Αρχείο Τραύματος δημιουργήθηκε με υποδομή και λογισμικό που δώρισε η CYTA σε συνεργασία με τη χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία υπό το συντονισμό του χειρουργού Χρύσανθου Γεωργίου.

Ο κ. Μαλάς σε χαιρετισμό του κατά την ανακοίνωση της λειτουργίας του Αρχείου είπε πως η αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τραύματος που θα στηρίζεται στην πιο εξελιγμένη επιστημονική γνώση και στη διεθνή εμπειρία είναι περισσότερο από εμφανής.

Πρόσθεσε πως με τον όρο Κέντρο Τραύματος επιπέδου Ι «εννοούμε το νοσοκομείο που παρέχει τριτοβάθμια – εξειδικευμένη φροντίδα στους τραυματίες, έχει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, βοηθάει στην ανάπτυξη του συστήματος τραύματος και επιδεικνύει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή ποιοτικής φροντίδας στους τραυματίες, στην βελτίωση της ποιότητας, στην εκπαίδευση και έρευνα».

Το «Κέντρο Τραύματος» θα εξυπηρετήσει σημαντικά το στόχο για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως θα οργανώσει και συστηματοποιήσει ένα σημαντικό κλάδο της ιατρικής και θα αποτελέσει σημαντικότατο υπόβαθρο επιστημονικής, θεσμικής ενίσχυσης και προώθησης αυτής της προσπάθειας.

Είπε ακόμα ότι η ανακοίνωση της δημιουργίας του Κέντρου Τραύματος δεν είναι απλή υπόσχεση αλλά η εκφρασθείσα βούληση της Κυβέρνησης για να καινοτομήσει σε ένα νέο τομέα της ιατρικής στην Κύπρο.

«Μετά από το κρατικό μεταμοσχευτικό, την προώθηση των 2 ακτινοθεραπευτικών στη Λευκωσία και Λεμεσό, την προώθηση της επέκταση του ΓΝ Λάρνακας, σειρά παίρνει η δημιουργία Κέντρου Τραύματος, είπε αναφέροντας ότι «η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί με τη λειτουργία του αρχείου τραύματος και προχωρούμε στην υλοποίηση του κλινικού μέρους».

«Αυτή η υποδομή δεν υπάρχει στη χώρα και οφείλουμε ως προηγμένη χώρα να τη δημιουργήσουμε», δήλωσε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μαλάς, αναφέροντας περαιτέρω πως το κέντρο τραύματος θα δημιουργηθεί αφού μελετηθούν τα στοιχεία του Αρχείου Τραύματος και τεκμηριωθούν συμπεράσματα τα οποία να καταδεικνύουν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία του.

Ο κ. Γεωργίου, είπε πως ο πολυτραυματίας είναι ο ασθενής ο οποίος μπορεί να αντέξει τα λιγότερα λάθη και στον οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα λάθη με μεγάλο τίμημα.

Ανέφερε πως σε κέντρα όπου υπάρχει έλλειψη οργανωμένων συστημάτων και κέντρων τραύματος, παρουσιάζονται: Κακή κρίση, ανεπαρκείς γνώσεις, έλλειψη εμπειρίας, υπερ- αυτοπεποίθηση, ακολουθούνται συντόμια και έλλειψη εκπαίδευσης συντονισμού.

Ο κ. Γεωργίου, αφού ανέφερε πως στο αρχείο θα περιλαμβάνονται στοιχεία από την ανασκόπηση σε αυτό που πήγε λάθος στην αντιμετώπιση ενός τραυματία, είπε πως κάποια στιγμή πρέπει «ως επιστημονική κοινότητα πρέπει να τολμήσουμε την ανασκόπηση και αξιολογώντας να προσπαθούμε να διορθώσουμε (όχι με τη νομική έννοια)».

Ο κ. Γεωργίου παρατήρησε ότι η κυπριακή κοινωνία καθυστέρησε και πρέπει να τολμήσει να κάνει το βήμα μπροστά και να αναδιοργανώσει το σύστημα τραύματος.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Δημητριάδης, το σύστημα αντιμετώπισης τραύματος θα εδράζεται στο Αρχείο στο οποίο θα καταγράφονται οι ιατρικές ενέργειες διάσωσης και νοσηλείας του τραυματία, η αιτία θανάτου και τα ιατρικά λάθη ή παραλήψεις που οδήγησαν στο θάνατο ώστε να μην επαναληφθούν στον επόμενο ασθενή. Εξήγησε περαιτέρω ότι με το αρχείο θα είναι συνδεδεμένα και τα επαρχιακά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των τραυματιών χαμηλότερου του πρώτου επιπέδου.

Αυτή τη στιγμή καμιά μεσογειακή χώρα δεν διαθέτει αρχείο τραύματος, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Αφού ανέφερε πως το τραύμα είναι η επιδημία του αιώνα μας, εξήγησε πως αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα αιτία θανάτου σε άτομα νεότερα των 45 ετών, είναι υπεύθυνο για τα 2/3 των θανάτων σε παιδιά κάτω των 14 ετών, ενώ είναι υπεύθυνο για την απώλεια περισσότερων δυνητικών χρόνων ζωής παρά οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος μαζί.

Το οικονομικό κόστος το τραύματος στην ΕΕ είναι 280 δις το χρόνο, είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο κόστος είναι το ψυχολογικό και εξήγησε ότι ουδείς μπορεί να προετοιμασθεί για το θάνατο ενός 14χρονου παιδιού.
Περαιτέρω, ο καθηγητής Δημητριάδης είπε ότι το 50% των θανάτων από τραύμα συμβαίνουν στη σκηνή του ατυχήματος και ουδείς μπορεί να κάνει οτιδήποτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το 50% με 60% των θανάτων τραυματιών συμβαίνουν μετά την εισαγωγή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είπε ο καθηγητής προσθέτοντας πως πολλές μελέτες από τα σύγχρονα κράτη, έδειξαν ότι το 25% με 30% των θανάτων που συμβαίνουν στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να προληφθούν.

Είπε ακόμα ότι σε χώρες όπου υπάρχουν οργανωμένα συστήματα τραύματος το ποσοστό μειώνεται κάτω του 2%.

Ο Καθηγητής εξήγησε πως στην αντιμετώπιση κάθε τραυματία αθροίζονται προς εξέταση πέραν των 150 παραμέτρων, λέγοντας ότι το σύστημα που εφαρμόζεται για τη δημιουργία του αρχείου έχει δημιουργηθεί από το αμερικανικό κολλέγιο χειρουργών και είναι το καλύτερο που υπάρχει στο κόσμο και με αυτό μπορεί να ανιχνεύσεις εύκολα πού πήγαν στραβά τα πράγματα.

Ο καθηγητής Δημητριάδης διαβεβαίωσε πως το σύστημα αντιμετώπισης τραύματος 100% θα σώσει ζωές και δεν απέκλεισε, καταλήγοντας, το ενδεχόμενο, μετά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο περίθαλψης σοβαρών τραυμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της CYTA Λοϊζος Παπαχαραλάμπους ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι η ζωή δεν έχει τιμή, είναι ανεκτίμητη και για αυτό «ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της χειρουργικής κλινικής του ΓΝΛ», προσφέροντας χορηγία για τον τεχνικό εξοπλισμό, υπηρεσίες και οικονομική στήριξη.
«Η κάθε ζωή που θα σώζεται με την ολοκλήρωση και πλήρη ανάπτυξη του έργου θα είναι το αντίδωρο για την προσφορά μας», πρόσθεσε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: