Ο Σιαρλής μας προετοιμάζει για νέες φορολογίες

Ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για μείωση του ελλείμματος στο 2,5%.- Έλλειμμα 200 εκ. ευρώ στα έσοδα.-  

Την ανάγκη λήψης μέτρων, λόγω απόκλισης των εσόδων, για αντιμετώπιση της εκτιμώμενης παρέκκλισης του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 150 μέχρι 200 εκατομμύρια ευρώ, από τον στόχο του προϋπολογισμού του 2012 για έλλειμμα 2,5%, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανακοινώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο α΄ τρίμηνο του έτους περιορίστηκε στο 0,8% του ΑΕΠ (140 εκ. ευρώ σε ταμειακή βάση), σε σύγκριση με έλλειμμα 1,8% (310 εκ. ευρώ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. 


''Ενώ στις δαπάνες φαίνεται ότι βρισκόμαστε εντός των στόχων του προϋπολογισμού, στην περίπτωση των εσόδων βρισκόμαστε λίγο εκτός του προϋπολογισμού που σε ετήσια βάση υπολογίζεται να ανέρχεται στα 150 με 200 εκ. ευρώ'', σημείωσε ο κ. Σιαρλή. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές η μείωση των δημοσίων δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2012 ανέρχεται στο 3% και βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων αριθμών του προϋπολογισμού, ενώ ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων - λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ΦΠΑ στο 17% και την ειδική διευθέτηση για τον φορολογικό διακανονισμό - θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% - 4%, ποσοστό που παρουσιάζει μια απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού γύρω στις 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες. 

''Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και η δέσμευση μας είναι ότι θα γίνει ένας εντατικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για άμεση λήψη μέτρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί με τον κάθε δυνατό τρόπο η επίτευξη των στόχων'', επισήμανε ο κ. Σιαρλή και διαβεβαίωσε ότι ''το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 2,5%'', ενώ σημείωσε ότι ''όλα τα μέτρα, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό, είναι στη διάθεση μας''. 

''Δεν είμαι γενικά υπέρ φορολογίας γιατί δεν βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό όμως είναι ο γενικός κανόνας'', πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, ''η σημασία της επίτευξης αυτών των στόχων είναι πολύ σημαντική γιατί πρέπει να διατηρήσουμε ή να επαναφέρουμε την αξιοπιστίας μας έναντι των τρίτων, δεδομένου ότι οι ξένες αγορές μας έχουν αποκλείσει από δανεισμό και κατά συνέπεια η τήρηση των υποσχέσεων ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα με κανένα τρόπο δεν θα ξεφύγει από το μέγιστο του 2,5% του ΑΕΠ είναι πλέον επιτακτικό'' 

Οσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται ώστε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και σημείωσε ότι με βάση πληροφορίες του Υπουργείου Οικονομικών ''το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος πιθανόν να είναι της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και πιθανό να περιοριστεί μόνο σε μία τράπεζα''.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ''η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι τέτοια που δεν μας δίνεται η απαιτούμενη εμπιστοσύνη από τον έξω κόσμο, γι΄ αυτό χρειάζεται να πείσουμε ότι η διαχείριση του δημοσιονομικού πλαισίου γίνεται υπεύθυνα και με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη'', προσθέτοντας ότι ''λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του α΄ τρίμηνου, φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά και εντός των πλαισίων''.

Οσον αφορά τις δαπάνες, ο κ. Σιαρλή είπε ότι το σύνολο παρουσιάζει μείωση 0,4% (10 εκ. ευρώ), ενώ με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές (συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, χορηγία προς τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, επιχορηγήσεις και δημόσιες μεταφορές οι οποίες το 2011 επιβάρυναν τα επόμενα τρίμηνα) οι δαπάνες μειώνονται κατά 3% που είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού. 

Οσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυξάνονται με ρυθμό γύρω στο 10,5%, όμως με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ''περιορίζεται στο 2% αντικατοπτρίζοντας την υποτονική ανάπτυξης της οικονομίας''.

''Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη την αύξηση του ΦΠΑ στο 17%, από 15%, η επίπτωση της οποίας θα διαφανεί στο β΄ εξάμηνο του έτους, την ειδική διευθέτηση για τον φορολογικό διακανονισμό που παρατάθηκε μέχρι 31 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων θα κυμανθεί από 3,5% - 4%'', πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ''για να ενισχύσουμε τη δέσμευση μας προχωρούμε με τη νομοθεσία περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού'' που βασίζεται στη δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 2 Μαρτίου. 

Ανέφερε ότι η νομοθεσία βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία και ''εντός των ημερών θα επιστραφεί για να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και από εκεί στη Βουλή για ψήφιση'' και πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν το θεσμό του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού''. 

Κληθείς να πει αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα είναι μέσα στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Σιαρλής είπε ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα στην κάλυψη της παρέκκλισης από το στόχο, προσθέτοντας ότι ένα από τα μέτρα που μπορούν να επιλεγούν είναι και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

''Ολα τα μέτρα είναι στη διάθεση μας. Τα μέτρα θα αποφασιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να περιορίζουμε πόσα μέτρα θα πάρουμε και ποια θα αφήσουμε μέσα ή έξω'', είπε ο κ. Σιαρλής, προσθέτοντας ότι ''αρχίζουμε με ανοικτή ατζέντα'' τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Οσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2012, ο κ. Σιαρλής είπε ότι ''το κράτος έχει ήδη υιοθετήσει νομοθεσία (τον περασμένο Δεκέμβριο) βάση της οποίας επιτρέπεται στο κράτος να λάβει μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση'' και πρόσθεσε ότι ''το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος πιθανόν να είναι της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και πιθανό να περιοριστεί μόνο σε μία τράπεζα''.

''Οι άλλες δύο κυπριακές τράπεζες θα τα καταφέρουν και ευελπιστούμε ότι και η τρίτη τράπεζα θα τα καταφέρει. Γίνονται πολλές προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή και υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα γίνει κατορθωτό χωρίς την επέμβαση του κράτους'', είπε ο κ. Σιαρλής, ο οποίος σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Ανέφερε ότι αν χρειαστεί να επέμβει το κράτος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ''αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έκδοση εγγυήσεων είτε με ρευστό, είτε με την έκδοση ομολόγων'' και πρόσθεσε ότι ''όσο και αν δεν είναι επιθυμητό η εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα, ενώ είναι επιλογή, θα ήταν λάθος να αρχίσουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον άλφα ή βήτα για εξασφάλιση ενός ποσού γι΄ αυτό τον σκοπό''. 

''Αν ποτέ χρειαστεί να εξασφαλίσουμε μια χρηματοδότηση με διμερή συμφωνία αυτό θα το πράξουμε γιατί για εμάς η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ένα δεσμευτικό και απαραίτητο στοιχείο. Καμιά οικονομία πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το τραπεζικό της σύστημα'', επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. 

Ανέφερε ότι ''σε περίπτωση που αναγκαστεί το κράτος να παρέμβει τότε αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάσει τις αγορές'' και σημείωσε ότι το κράτος θα είναι έτοιμο ''πολύ πριν τις 30 Ιουνίου'' του 2012 αν κληθεί να επιληφθεί του θέματος. 

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάστασης που υπήρξε τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι ''επιφέροντας ένα νοικοκυρεμένο δημοσιονομικό πλαίσιο και περιορίζοντας το έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012 μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρατήσουμε πλήρως το δημόσιο χρέος στα σημερινά επίπεδα''.

Ο κ. Σιαρλής διευκρίνισε ότι το ρωσικό δάνειο δίνει ''τη δυνατότητα να καλύψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012'', ύψους 2,5% που τίθεται ως στόχος στον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), ο κ. Σιαρλής είπε ότι έχει μελετήσει το θέμα και στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι αρχίζει κάποιες συζητήσεις αμέσως  με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε αισιοδοξία ότι ''αν οι άνθρωποι που εργάζονται στις ΚΑ εργαστούν και συνεργαστούν με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μίας διευθέτησης όπου οι ΚΑ θα γίνουν ανταγωνιστικές στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, κάποια λύση μπορεί να βρεθεί που να διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών της εταιρείας, χωρίς κανένα πρόβλημα''. 

Πρόσθεσε ότι ''ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να μπορούμε να επιληφθούμε αυτού του θέματος και να συμπληρώσουμε τυχόν διαδικασίες που θα χρειάζονται θα είναι ένα με δύο μήνες''.

Κληθείς να σχολιάσει τη λήξη της θητείας του Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Σιαρλής είπε ότι είχε αρμονική σχέση με τον κ. Ορφανίδη στο διάστημα του ενός μηνός που βρίσκεται στο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το θέμα αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος διορίζει τον Διοικητή της ΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: