Εμπλοκή στην επιλογή του Πρωθυπουργού για τη νέα κυβέρνηση


Μετά τους Παπαδήμο και Διαμαντούρο τρίτο πρόσωπο στο τραπέζι. Το όνομα του θα ανακοινωθεί σήμερα μαζί με τη σύνθεση της κυβέρνησης. – Αναφέρεται ο Τάκης Ρουμελιώτης.
Οι όροι για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και ο ρόλος που θα έχει ο νέος Πρωθυπουργός βρίσκονταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονταν καθ΄όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας χωρίς κατάληξη. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έφθασε στην Αθήνα από νωρίς χθες το απόγευμα, και είχε επανειλημμένες επαφές  με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Η ισχυρή προσωπικότητα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ προκαλεί προβληματισμό σε στελέχη και των δύο κομμάτων. Αναφέρεται ο κ. Παπαδήμος επιμένει να έχει εκείνος την ευχέρεια να αποφασίσει πότε θα γίνουν εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν από το βράδυ της Κυριακής οι εκλογές να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό ´´όχι ´´ για το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, λόγω των απαιτήσεων που προβάλλει, όπως λένε κορυφαία στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργήθηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με την επέκταση του χρονικού διαστήματος διάρκειας της κυβέρνησης, αλλά και με ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών της στο σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνηση αυτή είναι ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου» είπε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων ως εναλλακτική πρόταση το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νικ. Διαμαντούρου, για τον οποίο όμως φαίνεται ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Αργά χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου, αναχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το όνομα του θα ανακοινωθεί σήμερα μαζί με τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Αργά τη νύκτα εγνώσθη, χωρίς να επιβεβαιωθεί, ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν όπως η πρωθυπουργία ανατεθεί στον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Τάκη Ρουμελιώτη.

Ο κ. Ρουμελιώτης, στενός συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος Κάν (μαζί στη φωτογραφία), κλήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα – το βράδυ αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη -  και αναμένεται σήμερα να βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να ορκιστεί πρωθυπουργός.
Είναι παλαιό στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: