Τις τουρκικές απειλές ήγειρε ο Πρόεδρος στον Μπαν Κι Μουν

Τον συνάντησε μόλις έφθασε στη Νέα Υόρκη.
Το  θέμα των τουρκικών απειλών κυριαρχεί στις επαφές του Προέδρου τη; Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έφθασε αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, και λίγο μετά την άφιξη είχε  συνάντηση με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού. Κύριο θέμα, σε συνδυασμό με το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας έναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να προκαλεί ένταση λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν ωστόσο να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος. Είπε επίσης ότι η ΕΕ ασκεί κάποια πίεση στην Τουρκία με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια.

Στην ομιλία του, ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.

Απαντώντας σ’ ερώτηση για τον κίνδυνο κρισίμων εξελίξεων, ο Πρόεδρος είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι αν η ΕΕ ήταν εν τάξει, δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια πίεση, βέβαια, ασκείται με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απεκάλυψε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί του είχε πει ότι «όλοι λέμε διάφορα ως Ευρωπαίοι, αλλά ο καθένας μας έχουμε τα δικά μας ιδιοτελή συμφέροντα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: