Μαραθώνιο σαφάρι αναζήτησης υπουργών από προεδρικό και ΑΚΕΛ

Το θερμό υπουργείο οικονομικών αναλαμβάνει ο Κίκης Καζαμίας

Σήμερα τελικά θα ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει προγραμματισθεί  το μεσημέρι, γι αυτό  και έχει ακυρωθεί  η σημερινή συνάντηση με τον Ερογλου. Ο γόρδιος δεσμός του υπουργείου οικονομικών λύθηκε με την τποθέτηση σ’ αυτό του Κίκη Καζαμία, ο οποίος, λόγω και κομματικών καταβολών, δεν αρνήθηκε να πάρει τα κάστανα στα χέρια του.



Ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπέστη πραγματικήν πολιορκία ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια, τελικά δεν απεδέχθη τη θέση, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι βασικές απαιτήσεις του, πρώτιστη από τις οποίες ήταν ο περιορισμός των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

Απ’ όσαν εγνώσθησαν μέχρις αργά χθες, παραμένουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο πέντε από τους προηγούμενους υπουργούς. Οι Νεοκλής Συλικιώτης, Σωτηρούλα  Χαραλάμπους  και Λουκάς Λουκά οι οποίοι διατηρούνται στα υπουργεία που είχαν προηγουμένως, Εσωτερικών , Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, η Ερατώ μαρκουλλή, η οποία μετακινείται στο υπουργείο εξωτερικών και ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα το Υπουργείο ΄Αμυνας.

Προσπάθεια να υπουργοποιηθεί ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αντιμετώπισε σθεναρές διαμαρτυρίες από το ΔΗΚΟ, συνοδευόμενες με την προειδοίηση ότι το ενδεχόμενο αυτό θα απέκλειε οποιανδήποτε περίπτωση μελλοντικής συνεργασίας, είτε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές είτε αργότερα.

Επίσης, σκέψη να δοθεί το υπουργελιο Παιδείας στον Κώστα Γουλιάμο, αντιπρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, προσέκρουσε στο ότι αυτός δεν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας.

Οι διεργασίες και διαβουλεύσεις συνεχίσθηκαν ως αργά το βράδυ και μετά τη συνάντηση Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με σκοπό την πλήρωση όλων των υπουργικών θέσεων για την ορκωμοσία, που είναι προγραματισμένη για το μεσημέρι.
Εν τω μεταξύ, δημιουργείται νέα θέση υφυπουργού παρά τω Προέδρω, με ευθύνη τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Οι πολιτικές διεργασίες τρέχουν εν αναμονή ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται  να ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση του νέου σχήματος, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να έρχεται σε προσωπική επικοινωνία με τους υποψήφιους προς υπουργοποίηση.

Το πρώτο βασικό είναι ότι οι Νεοκλής Συκλικιώτης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους παραμένουν στις θέσεις τους, δηλαδή στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας αντίστοιχα.

Στο Υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την παραίτηση Παπακώστα.

Στο Υπουργικό παραμένει και ο Λουκάς Λουκά, ο οποίος κινείται μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Γεωργίας.
Στη θέση του φαίνεται πως παραμένει όμως και  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Οι …"καινούριοι"
Για το  Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Σαρρή, με τον οποίο το Προεδρικό επιθυμεί να καταλήξουν σε συμφωνία, λόγω και της εμβέλειας του στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση μη συμφωνίας επιλαχών είναι ο Βάσος Σιαρλής, τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών προβάδισμα έχει η Ερατώ Μαρκουλή, η οποία αναμένεται να μετατεθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Στο Υπουργείο Παιδείας φαβορί παρουσιάζεται η Ελπίδα Κεραυνού, η οποία κατέχει θέση Προέδρου Διοικούσας Επιτροπής στο ΤΕΠΑΚ. Πάντως, το πρόσωπο που θα πληρώσει τη θέση θα προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Στο Υπουργείο Εμπορίου δεν αποκλείεται να δούμε την Πραξούλα Αντωνιάδου, Πρόεδρο των ΕΔΗ.
Νέος Υπουργός Υγειάς θα είναι, εκτός δραματικού απροόπτου, ο γενετιστής Σταύρος Μαλας.

Τέλος, δημιουργείται υφυπουργείο για τη θέση Μολέσκη, ώστε ο νέος επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Προεδρία να έχει ενισχυμένο ρόλο. Τη θέση θα καταλάβει άτομο από το διπλωματικό χώρο, μη απολυόμενου και του ονόματος του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου, Τάσου Γεωργίου.

Εκπρόσωπος: "Το συντομότερο ο ανασχηματισμός"


Στόχος είναι όπως το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε στο Ράδιο ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «στόχος είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατό το νέο υπουργικό συμβούλιο για να συνεχίσει η εργασία που γίνεται στο επίπεδο της κυβέρνησης και για αντιμετώπιση και απάντηση στις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον της χώρας μας».
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου σημείωσε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι ευρύτερης αποδοχής, με προσωπικότητες όπως είπε, που θα προέρχονται και από τη δεξιά .

Έτοιμος είναι ο κατάλογος των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η σύνθεση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα εντός της ημέρας. Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει αύριο.

Ο κ. Χριστοφίδης επιβεβαίωσε επίσης και το διορισμό υφυπουργού παρά τω Προέδρω για ευρωπαϊκά θέματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Κυβέρνηση παραμένουν οι υπουργοί Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Νεοκλής Συλικιώτης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Δημήτρης Ηλιάδης, ενώ στο Υπουργείο Παιδείας θα διοριστεί άτομο από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τα πρόσωπα διαδραματίζουν ρόλο στη διακυβέρνηση, αλλά δεν επιβάλλουν πολιτικές. Τις πολιτικές τις χαράσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση.

Είναι η ώρα της συναίνεσης και της ενότητας για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου και όχι της αντιπαράθεσης και της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τείνει χέρι φιλίας προς όλους, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Εάν, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, όλοι είναι ειλικρινείς όταν μιλούν για συναίνεση, τότε θα υπάρξει ανταπόκριση εκτός κι αν στόχος τους είναι να μην αφήσουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει.

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ ο κ. Στεφάνου είπε ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν συναινέσεις και να ληφθούν αποφάσεις προς επίλυση προβλημάτων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: